ZAJAM OD EBRD-A Pet miliona eura za nabavku inteligentnog sistema za upravljanje i nadzor saobraćaja u FBiH i KS

Published On 10. July 2024. | By saliha | Vijesti

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog ugovora broj 1 o Amandmanu na Ugovor o zajmu potpisan 12. aprila 2022. godine (GrCF2 W2 – Javni prijevoz Sarajevo e-Mobility) između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj, vrijedan pet miliona eura.

Dodatna sredstva su usmjerena za realizaciju projekta „Adaptivno upravljanje saobraćajem“, što podrazumijeva nabavku savremenog inteligentnog sistema za upravljanje i nadzor saobraćaja s prioritetima javnog prijevoza, videonadzornog sistema i videodetekcije incidenata zasnovanih na najnovijim tehnologijama. Projekt podrazumijeva i izgradnju centra za upravljanje za stalno praćenje situacije na saobraćajnicama te poduzimanje odgovarajućih mjere za rješenje saobraćajnih gužvi na pojedinim raskrsnicama, kao i rješavanje incidentnih situacija.

Dodatni zajam je alociran je na Federaciju BiH, Kanton Sarajevo – Ministarstvo saobraćaja, s rokom otplate od 15 godina, uz grace period od tri godine i Euribor kamate.

Prijedlog ugovora bit će dostavljen Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru odlučivanja, a za bh. potpisnika je predložen ministar finansija i trezora.

Raport.ba


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *