Kako današnji crtani filmovi utiču na djecu?

Published On 9. February 2014. | By admin | Magazin

Djeca veliki dio slobodnog vremena, svakako, provode uz masovne medije. Jedan od njih je televizija gdje gledaju crtane filmove, kvizove, serije itd. Teme kojima se bavi dječiji program trebale bi biti poučne, zabavne, s kvalitetnom strukturom i porukom. Međutim, postavlja se pitanje koliko je danas kvalitetan sadržaj programa koji je namijenjen najmlađima?

Čovjekovo djetinjstvo obilježeno je gledanjem crtanih filmova i kroz njih junacima koje je postavljao kao idole, izmišljenim utopijskim predjelima i vječitim borbama između dobra i zla, gdje je naravno ovo prvo uvijek pobjeđivalo.

Nekadašnji crtani filmovi ukazivali su na neke od najvećih ljudskih vrijednosti. Ukazivali su na dobrotu, poštenje i hrabrost. Učili su djecu da vjeruju u snove, pomažu drugima, ne budu zli, budu dobri prema ljudima.

Ismijavali su ljudsku zlobu, glupost i pokvarenost. Podsjetimo se genijalnih Diznijevih dugometražnih ostvarenja poput: Kralja lavova, Male sirene, Aladina, Petra Pana, Pepeljuge, Uspavane ljepotice, Bambija, Robin Huda, Herkulesa, Pinokia, Pokahontas…

Djeci je kroz ovakve crtane filmove podareno ono najljepše: mašta i sloboda, prenosi kolektiv.me. Ove pokretne slike omogućavale su čudesna putovanja od malih nogu. Boriti se za slobodu i svoj narod, pomagati siromašnima, slaviti iskrenu i vječnu ljubav, ne lagati, voljeti roditelje, poštovati drugačije, biti dio prirode, sve smo ovo učili od njih.

Međutim, u procesu modernizacije sve se to izgubilo. Nestao je heroj Robin Hud, odrastao je Petar Pan, a duh iz Aladinove lampe je ostao vječno zatvoren.

Crtaći koje djeca sada gledaju dolaze iz stranih krajeva i uglavnom su bazirani na nasilju. Puni su magije, tuča, krvi. Junaci posjeduju malo vrlina a smatraju se pravim ukoliko pobiju dosta protivnika i pobjednički se slade njihovom krvlju. Propraćeni su potresnim, nasilničkim scenama uz jake zvučne efekte.

Dječacima se daje negativan primjer, sklonost ka svađi i pronalaženju rješenja kroz batine. Stručnjaci kažu da pretjerano konzumiranje ovakvog sadržaja kod najmlađih može izazvati fizički i emocionalni napad.

Druga vrsta crtanih filmova danas su svakako kombinacija vila i modernih djevojaka iz svijeta elite, poput Winx-a, Bratz-a… Odanost modi, najnovim gedžetima, skupim automobilima i dotjeranim dječacima su neki od  prioriteta koji se propagiraju u ovim crtanim filmovima.

Nekada popularni Pera detlić, Tom i Džeri, Duško Dugouško, Paja patak, Tviti, Vitez Koja, Šilja, samo su neke od životinjica uz koje smo spoznali ljudsku vrstu i čijim smo se nedaćama i vragolanijama smijali i divili.

Gledalac je mogao putovati sa Alisom u zemlju čuda, sa Štrumfovima u zemlju plavaca ili pak Nedođiju.

S toga su najviše roditelji dužni djeci obezbijediti zdravo djetinjstvo i usmjeravati ih. Ako smo mi imali ispravne heroje koji su nam pomogli da spoznamo svijet i postanemo bolji ljudi, moramo se potruditi i da novije generacije budu dio te čarolije. Ne mora da znači da je sve što je novije i modernije uvijek bolje, poučnije i ljepše. Zato se založimo za repriziranje starih crtanih filmova i otvaranje novih vidika našim najmlađima!

krupljani.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *