Sarajevo, Podgorica, Zagreb: Protesti obilježili subotu u regiji

Published On 15. February 2014. | By admin | Aktuelnosti, Vijesti

 

U više gradova regije Balkana danas su održani protesti građana po uzoru na one započete prije 11 dana u Bosni i Hercegovini, a kako su javili dopisnici Anadolu Agency, u Podgorici i Zagrebu došlo je privođenja više osoba, a u glavnom gradu Crne Gore bilo je i povrijeđenih policajaca.

 

Tokom današnjeg sukoba policije i demonstranata u Podgorici policija je privela više od 20 demonstranata, dok su 2 pripadnika policije zadobila povrede i nalaze se u Kliničkom centru Crne Gore.

 

Do sukoba je došlo ispred zgrade crnogorske Vlade, kada su demonstranti počeli velikim kamenicama gađati policiju. Zahvaljujući brzoj intervenciji Specijalne jedinice policije, koja je najprije ispalila nekoliko suzavaca u pravcu demonstrnata, a zatim krenula prema njima, situacija se smirila.

 

Demonstranti su bježali u pravcu preko Morače. Saobraćaj na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog i u ulici Stanka Dragojevića, postepeno se normalizuje. Trenutno je ispred zgrade Vlade mirno.

 

Grupa od oko 300 građana je oko 13 sati počela protest ispred Skupštine Crne Gore i blokirala je saobraćaj na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog. Oni su nosili transparente u kojima traže ostavku Vlade, uz skandiranje “Lopovi, lopovi”. Okupljeni građani su nakon toga stigli ispred zgrade Vlade. Protestni skup, podsjetimo, nije prijavljen policiji.

 

“Ovdje smo jer smo prevareni. Bićemo ovdje jer je ovo naša država. Hoćemo da radimo, da živimo. Tražimo da svi podnesu ostavke”, poručili su okupljeni građani. Protest u Podgorici organizovala je Fejsbuk grupa “Revolucija u Crnoj Gori. Svi na ulice”. Oni su ranije pozivali građane da izađu na ulice, po uzoru na BiH.

 

Deseti dan demonstracija u Sarajevu

 

Razišli su se demonstranti u Sarajevu, a nešto iza 17 sati odblokiran je i saobraćaj na raskrsnici između Higijenskog zavoda i Alipašine džamije.

 

Nakon višesatnih demonstracija i blokade saobraćaja na raskrsnici između Higijenskog zavoda i Alipašine džamije, demonstranti su se uputili prema Domu mladih u Skenderiji gdje je održan treći po redu Plenuma građana Sarajeva.

 

U Mostaru su nakon održane sjednice Plenuma građana na kojoj su usaglašena četiri zaključka protesti su nastavljeni na Španskom trgu. Plenum je od svih ranije iznesenih stavova odlučio zadržati se samo na četiri zahtjeva, a to su: Smjena Vlade HN kantona, ukidanje paušala i benificija političara, tkz. “bijelog hljeba”, donošenje zakona o socijalnoj zaštiti, te izvještaj MUP-a HN kantona o događajima prošlog petaka kada je spaljeno sedam zgrada.

 

U Begradu, Nišu i Novom Sadu protest protiv nasilja

 

Na Trgu republike, u glavnom gradu Srbije, na protestu građana, koji se osim u Beogradu, održao u Nišu i Novom Sadu, zbog lošeg rada policije, prikrivanja odgovornih i sveopšte korupcije u pravosuđu, okupila se manja grupa građana.

 

Prema riječima Vladimira Milenkovića, protesti su organizovani preko društvene mreže Facebook, a “neposredni povod je to što su institucije korumpirane”.

Više privedenih u Zagrebu

 

Danas se na glavnom zagrebačkom trgu okupilo stotinjak prosvjednika pod parolom Otpor sistemu koji su najavljeni kao Skup podrške prosvjedima u BiH. Nakon prosvjeda uhićeno i privedeno je 12 sudionika prosvjeda zbog navodnih izazivanja nereda.

 

Prosvjednici su putem do Vlade bacali pirotehničke naprave, skandirali parole  i pjevali domoljubne pjesme. Jedan od alkoholiziranih sudionika sukobio se policajcem koji je bio u osiguranju zbog čega je priveden. Okupljeni u povorci koja je prolazila gradom traže smjenu vlade, pozivaju na otpor protiv sistema.

 

Uz Zagreb, prosvjednici su se okupili i u Osijeku u nešto manjem broju, no bez izgreda.

 

Radiosarajevo.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *