Hadžićanin osjetio na svojoj koži nepravdu: Građevinski materijal za borce po duplim cijenama!

Published On 17. February 2014. | By admin | Aktuelnosti, Vijesti

 

Sarajevski ratni vojni veterani, danas borci za goli život, svakodnevno se susreću s korupcijom i žrtve su potkradanja onih koji bi trebali štititi njihove interese. Takav je slučaj i s nezaposlenim Sunom Bečarevićem, koji u Oseniku u općini Hadžići živi od 33 KM dječijeg dodatka, bez krova nad glavom.

Slobodna prodaja

Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo, na čelu s Faidom Hećom (SDA), odobrilo mu je nedavno donaciju u građevinskom materijalu za sanaciju krovne konstrukcije na kući u vrijednosti od 4.339 KM, koju treba podići u skladištu “D-Alfa” u Ilijašu, čiji je vlasnik Vehbija Halilović.

Bečarević je, međutim, ogorčen cijenom artikala na specifikaciji koju je dobio iz Ministarstva.

– Stiropor, koji je svugdje skoro 3 KM po kvadratu, u ovoj firmi su zacijenili 7 KM! Ista je stvar i s daskama i gredama za krovnu konstrukciju. Sobna vrata tu koštaju 320 KM, a svuda su skoro 150 KM. Cijene artikala su astronomske, a da ne govorim o tome da moram iz Hadžića ići čak u Ilijaš po materijal i prijevoz plaćati sam. Donacija je predstavljena kao više od 4.000 maraka, a ja, u suštini, ne dobijem ni 2.000 KM realne vrijednosti. Ovdje se, očito, radi o talu između Ministarstva i ove firme – navodi Bečarević.

Ekipa “Dnevnog avaza” obišla je sjedište firme “D-Alfa” u Podlugovima kako bismo se raspitali za cijene artikala u slobodnoj prodaji. Predstavivši se kao potencijalni kupci, dobili smo informaciju da je, primjera radi, cijena stiropora 4 KM. Slično je bilo i s cijenama ostalih artikala iz Bečarevićeve specifikacije.

Nije isplaćeno

Vlasnik Vehbija Halilović kazao nam je u telefonskom razgovoru da su cijene na specifikaciji prošlogodišnje.

– Mi smo prošle godine pošteno dobili tender i tada su bile takve cijene. Uštimali smo ih da bismo zaračunali i prijevoz do odredišta. Ministarstvo nam još nije isplatilo novac tako da je upitno hoćemo li uopće dati taj građevinski materijal borcima – ustvrdio je Halilović.

Usporedba cijena s drugim firmama

Poređenja radi, u firmi “Peny plus” u Sarajevu identični artikli znatno su jeftiniji. Tako je vreća od 50 kilograma cementa koja, prema specifikaciji Ministarstva, u “D-Alfa” košta 13,5 KM, u “Peny plusu” 9,5 – 10,5 KM, pijesak je u “Peny plusu” 30 KM, a u Podlugovima 45 KM. Stiropor je, također, znatno jeftiniji, košta 3 marke. Grede za krovnu konstrukciju u “D-Alfa” su 380 KM, dok u “Penyju” koštaju 315 KM bez obzira na dužinu. Halilović duže grede naplaćuje čak 410 KM.

tekst i foto preuzeti sa sajta avaz.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *