Crnkić: Počinje borba protiv sistemske korupcije u zdravstvu!

Published On 19. February 2014. | By admin | Aktuelnosti, Vijesti

 
Novoimenovani direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) Kantona Sarajevo (KS) Kenan Crnkić, na današnjoj press-konferenciji potvrdio je pisanje „Dnevnog avaza“ o tome da je bivši direktor Faris Gavrankapetanović ovaj fond ostavio u dubiozi od oko 30 miliona KM.

Crnkić je istaknuo da je ukupan akumulirani deficit ZZO KS sa današnjim danom 28.460.786 KM te da je šokiran zatečenim stanjem u Zavodu.

– Gubitak je prouzrokovan zbog prekomjernog propisivanja lijekova na recept, koje je generisalo povećanje troškova za 7.490.645 KM u odnosu na plan. Također, bila su enormna kapitalna ulaganja, koja nisu imala svoje uporište u raspoloživim finansijskim sredstvima. Povećani su i troškovi plaća po osnovu povećanog broja zaposlenih, kao i troškova na ime naknada za rad svih komisija… – kazao je Crnkić.

Direktor je upozorio da ukoliko se ovakav negativan trend nastavi, ZZO KS već u julu 2015. godine imat će ozbiljan problem, ne samo sa solventnošću u smislu iskazanih gubitaka, nego i sa likvidnošću u smislu ispunjavanja preuzetih obaveza.

– Mogle bi doći u pitanje isplate plaća zdravstvenim radnicima, osnovnih materijalnih troškova kao i ispunjavanje najelementarnijih prava osiguranika… Mislim da su se neke mjere trebale i morale mnogo ranije poduzeti. S tim u vezi, najavljujem ubrzo prve konkretne akcije po pitanju suzbijanja sistemske korupcije u zdravstvu, uvođenja reda i discipline, zakonitosti i transparentnosti po različitim osnovama i segmentima – naveo je Crnkić.

On je dodao da će određene mjere biti bolne te će sigurno naići na otpor od strane pojedinaca ili grupa u okviru farmaceutske i zdravstvene mafije.

avaz.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *