Šta da jedeš kada imaš temperaturu

Published On 21. February 2014. | By admin | Magazin

Gripa je stigla, a povišena tjelesna temperatura je pratilac ove zimske bolesti. Sigurno vam nije do jela kada “gorite”, ali natjerajte se da pojedete makar nešto sa ovog spiska.

Kada se organizam bori sa gripom treba mu dosta energije. Zato mu pomozite unosom kalorične hrane. Jedite manje ali češće, izbjegavajte šećere i masnu hranu. Ono što sigurno znate da će vam prijati je supa. Pileća ili juneća, samo neka je topla i svježa. Supa je naročito blagotvorna ako ste dehidrirali, ali i ako vas boli grlo. U supu možete staviti i kašiku rendanog hrena. To će otčepiti vaše disajne puteve. Čajeva nikad dosta, ali samo ako su biljni.

Crni izbjegavajte, a na zeleni navalite. Ukoliko u čaj stavljate med ili limun, znate da morate malo da sačekate da se čaj prohladi. I topla limunada je odlično rješenje ako želite da nadomjestite izgubljnu tečnost usljed visoke temperature. Ali, nemojte piti kupovne voćne sokove – puni su šećera koji će vam samo oduzeti snagu. Znate već da je voće puno vitamina C, naročito limun, pomorandže, grejp, mandarine.

Zato pojedite barem dvije, tri ove voćke dnevno, ali ne odmah nakon jela, več za užinu, najbolje između ručka i večere. I banane su preporučljive ako imate gripu – obiluju kalijumom koji gubimo znojenjem. Lako se vare, a odlične su ako imate dijareju. Tijesto se ne preporučuje, ali kako biste se osjetili sito grickajte tost ili krekere. Naročito će vam prijati ako povraćate ili imate dijareju. I na kraju, nešto što niste očekivali – sladoled! Kugla, dvije dnevno, ne više od toga. Zasitit će vas i popraviti raspoloženje

vijesti.ba


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *