Vapaj dvojice bh. radnika u Kataru: Spasite nas, izvucite nas odavde

Published On 22. February 2014. | By admin | Aktuelnosti, Vijesti

 

Dvojica državljana Bosne i Hercegovine u Kataru, u Dohi, preživljavaju pravu golgotu.

Asmir Bajrić (45) i Miško Brkić (36) iz Odžaka u Katar su otišli sredinom decembra prošle godine vjerujući da ih tamo čeka posao i pristojna zarada. Danas, bez novca, bez pasoša, žive u kampu sa 14.000 stranih radnika. Kamp, kako kažu, više podsjeća na logor nego na radničko naselje.

Nemaju novca da se vrate kući, a poslodavac koji ih je angažovao, tvrde, oduzeo im je i pasoše.

-Nemamo novca, nemamo pasoše, ne možemo kući. Sedam dana nismo paktično ništa jeli. Živimo u nemogućim uslovima, a niko ne želi da nam pomogne, kaže očajni Asmir Bajrić, koji se javio Bportalu.

Njegova supruga kontaktirala je Ministarstvo vanjskih poslova BiH, ali za sada se ništa ne događa. Neki prijatelji iz Australije, navodi Bajrić, kontaktirali su i bh. ambasadu u Dohi, ali tamo jedva da su htjeli razgovarati.

Bajrić i Brkić bili su u grupi koju je Dragan Ivanović iz Zagreba, u decembru prošle godine, angažirao za izvođenje građevinskih radova u Dohi. Obećan im je pristojan smještaj i plata od 1.500 eura. Ništa od toga nisu dobili: umjesto hotela smješteni su u kamp, a rad im, kako tvrde, nikad nije plaćen. Dio radnika uspio je se vratiti u BiH, ali su Bajrić i Brkić ostali.

-Očajni smo. Ima li iko da nam može pomoći, ima li iko ko nas može spasiti, kaže Bajrić.

Dragan Ivanović iz Zagreba nedavno je u izjavi za Avaz kazao kako je ‘on prevaren’.

– Za  rad u Kataru angažirao sam Bosance, jer znam da su to vrijedni ljudi.  Tražio sam obučene majstore, a meni su došli ljudi koji praktično ne znaju ništa raditi. Umjesto da zarade i meni i sebi, oni su mi napravili trošak. Ipak sam prema njima bio fer, po ugovoru sam ih mogao držati godinu, ali sam ih pustio i dao im nešto novca. Oni trebaju biti sretni kako su prošli za ovo što su mi napravili – kazao je Ivanović.

(Bportal.ba)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *