Ušteda: Jednostavan način da smanjite račun za struju

Published On 23. February 2014. | By admin | Magazin

Dobar način da smanjite ukupne troškove je da, za početak, smanjite potrošnju električne energije.

Ne samo da ćete mjesečno imati niže režije, nego ćete učiniti dobro i za okolinu, savjetuje Net.hr.

Isključite aparate kada ih ne koristite

Čak i kada nisu u upotrebi, priključeni aparati i dalje mogu trošiti struju – čak i punjači na koje nije ništa priključeno. Postoje mnoge stvari koje ostavimo priključene na izvor struje da ni ne razmišljamo – mikrotalasnu, punjače za mobitele, digitalne okvire slika, laptope… Iako ne troše puno, čine razliku na računu.

Koristite produžni kabl

Nabavite produžni kabl i na njega stavite što više priključaka. Na taj način nećete morati da svaki priključak vadite pojedinačno. Samo iz struje isključite produžni.

Zamijenite sijalice

Zamijenite obične sijalice onim štednim. Energetski djelotvorna sijalica koristi 75 posto manje energije od tradicionalnih sijalica sa žarnom niti i traje šest puta duže.

Popravite pukotine

Ako vam dom nije pravilno izoliran, vjerovatno trošite više energije. Hladan vazduh ulazi izvana i tako gubite toplinu i energiju.

Pametno perite odjeću

Kada god je to moguće odjeću perite hladnom vodom. Tako ćete uštedjeti novac i energiju. Devedeset posto energije koja se koristi prilikom pranja odlazi na zagrijavanje vode. Zapamtite da mašinu ne zatrpate s previše odjeće ili previše deterdženta; to joj može otežati rad.

Sušite odjeću na pravi način

Kada god možete, odjeću sušite na vazduhu umjesto u sušilici. A kada koristite sušilicu, neka bude propisno napunjena. Takođe, redovno čistite filtere kako bi sušilica radila kako treba i trošila manje energije.

Napunite mašinu za pranje posuđa

Palite mašinu za pranje posuđa samo kada je potpuno napunjena. Razmislite i o tome da je isključite na programu sušenja i pustite posuđe da se suši na vazduhu. Takođe morate paziti da mašinu za pranje posuđa nije pretrpana.

Čistite svoje kućanske aparate

Čistite zavojnice frižidera kako bi efikasno radio. Trebali biste to činiti bar dva puta godišnje, jer na taj način možete smanjiti potrošnju električne energije za šest posto. Čistite ili zamijenite filter na klima uređaju, jer ako je prljav može trošiti i 15 posto više električne energije.

Nabavite programabilni termostat

To je dobra investicija, jer ste u mogućnosti da uštedite energiju tako da programirate kontrolu grijanja i hlađenja kada ste daleko od kuće ili kada spavate.

(Bportal.ba)


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *