Čudesni učinci graha

Published On 13. March 2014. | By admin | Magazin

Poznata mahunarka, grah, u sebi sadrži vrlo snažne izvore bjelančevina, ugljikohidrata i vlakana. Bogat je kalijem, željezom i vitaminom B. Osim zdravstvenih prednosti koje ima ova namirnica, dostupan je u svako doba godine i može se kombinirati u prehrani na bezbroj načina. Istraživanja su pokazala da grah može smanjiti razinu kolesterola i rizik od raka dojke u menopauzi.

Također, smanjuje rizik od pretilosti, a važan je za konzumaciju zbog osobnog zdravlja. Sadrži vrlo malo kalorija i masnoća, a zbog svog neutralnog okusa omogućuje niz kombinacija s različitim namirnicama i začinima.

Poznato je da grah kao namirnica izaziva plinove i može uzrokovati nadutost. Plinovi su često rezultat loše probave ili toga što tijelo nije priviknuto na dovoljni unos vlakana. Međutim, kako biste smanjili plinove, pokušajte slijediti neke od ovih savjeta:

jedite polako i temeljito žvačite hranu
dopustite tijelu da se privikne i prilagodi na povećanje vlakana u prehrani
namočite grah prije kuhanja – to će smanjiti neprobavljivost šećera koji isto uzrokuje plinove. Dokazano je da namakanje graha u vodi smanjuje nadutost za čak 30%.

Osim što je dobar za zdravlje probavnog trakta, grah štiti od raka, regulira šećer u krvi i proizvodnju inzulina. Namirnica je koja iznimno pozitivno djeluje na zdravlje zbog toga što u sebi sadrži vlakna, proteine i antioksidante.

Primjena graha zaista je široka, a izvrstan će biti kao varivo, na salatu, zapečeni, kao krem juha. Jela od graha podnose zamrzavanje, a odmrznuto jelo s grahom ponekad je čak ukusnije nego svježe. Donosimo vam dva recepta koji su odličan izbor za svaki obrok, a najbolje s ovom namirnicom je to što je možete napraviti na hrpu načina i svaki od njih će biti odličan na svoj način.

Grah s tunom

1 pakiranje tune u konzervi
1/2 srednje slatkog luka, tanko narezanog
1 stabljika celera, izrezana na pola po dužini
1/3 šalice nasjeckanog svježeg peršina
2 1/2 kuhanog graha
3 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
2 žlice vinskog octa
sol
svježe mljeveni crni papar

Stavite tunu u zdjelu. Dodajte luk, celer, peršin i grah. Sve to pomiješajte s maslinovim uljem i vinskim octom. Začinite s paprom i solju. Po želji, dodajte i svoje začine.

Grah i rižoto s mesom i kobasicama

1 komad mesa (piletina) po želji – narezano na manje komadiće
3 manje kobasice, narezane na tanke kriške
1 luk, sitno nasjeckani
1 šalica riže
1/2 šalice (125 ml) suhog bijelog vina
1/3 šalice vrhnja (80 ml)
2 žlice limunovog soka
malo sjeckane metvice

Stavite piletinu u tavu na vatru i lagano je dinstajte. Zagrijte ulje u drugoj tavi i stavite kobasice da se poprže s obje strane. Maknite ih s tave i stavite na tanjur. U istu tavu stavite luk i na njega rižu. Dodate vino i miješate. Kasnije možete na rižu dodavati vodu dok se dinsta. Nakon otprilike 20 minuta maknite s vatre i umiješajte s mesom, vrhnjem, kobasicama, sokom od limuna i mentom. Kušajte i začinite solju i paprom. Poslužite odmah.

krupljani.ba


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *