BROD PREPUN BLAGA PRONAĐEN NA DNU JADRANA: Potonuo je 1914. za samo 7 minuta, sve na njemu ostalo!

Published On 27. April 2014. | By admin | Aktuelnosti, Vijesti

Brod poznat kao “Jadranski Titanik”, koji leži u blizini Rovinja od 1914. godine kada je naletio na minu austrougarske mornarice prema riječima istraživača pun je blaga, a u olupini je skrivena i državna riznica raspoređena u čak pet sefova!

Nakon iscrpnih analiza, tim hrvatskih istraživača pripremio je projekat o jednoj od najvećih pomorskih tragedija u Jadranu, potonuću broda “Baron Gautsch” 1914. godine, na kojem je poginulo 177 putnika.

Brod poznat kao “Jadranski Titanik“, koji leži u blizini Rovinja prema riječima istraživača pun je blaga, a u olupini je skrivena i državna riznica raspoređena u čak pet sefova!

Putnički parobrod “Baron Gautsch” potonuo je 1914. godine, piše rovinj-online.net, a u Rovinju treba biti predstavljen projekat koji bi “Baron” napokon približio građanima.

Brod dug 85 i širok 11,6 metara, koji su zbog razmjera tragedije, prozvali “Jadranski Titanik” još leži na dubini od 40 metara, šest nautičkih milja od Rovinja.

Na brodu su bili uglavnom pripadnici elite koja se vraćala sa godišnjeg odmora u Velom Lošinju, koji je tada pripadao Italiji i gdje je bio centar za liječenje asmatičnih bolesti.

Brod je naletio na minu, koju je zbog početka Prvog svjetskog rata postavila austrougarska mornarica.

Nakon naleta na minu potonuo je za samo sedam minuta, a u vrijeme nesreće ni kapetan ni prvi oficir nisu bili na komandnom mostu jer su se odmarali.

Poslije tragedije upravo su oni prvi napustili brod. Iste godine u Puli održano je suđenje za tragediju, ali zbog nedostatka dokaza niko od nadležnih nije odgovarao.

Vjeruje se da je brod “Baron” bio pun porodičnog blaga, jer su ljudi zbog rata pokupili sve što su imali i krenuli na putovanje.

doznajemo.com


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *