Sjednica OV Hadžići – Godišnje se ispusti više od 1.000 linija GRAS-a

Published On 9. May 2014. | By admin | Aktuelnosti, Vijesti

– Svih 15 novih autobusa iz Istanbula, koje bi Gras trebao dobiti do kraja maja ove godine, biti će preusmjereni za općinu Hadžići. Znam da se za područje ove općine  ispusti veliki broj vožnji. Ovo je na  posljednjoj sjednici Općinskog vijeća Hadžići, prlikom razmatranje informacije o radu JKP Gras za 2013. godine, rekao direktor Avdo Vatrić.

Godišnje se ispusti više od 1.000 vožnji

Duži period u Hadžićima je najlošiji  gradski prevoz. U toku godine u  prosjeku se  ispusti  više od 1.000 vožnji, a znalo ih je   biti  čak i preko 1.300 .

Zbog tako velikog broja ispuštenih linija građani bi  satima   po kiši, suncu i snijegu čekali na slijedeći po redu vožnje . Znalo se desiti da putnici čak padnu u nesvjest.

Uz usvajanje Informacije  rečeno je da se usvoje i zaključci iz predhodnih godina u kojima se  traži  poboljšanje postojećeg stanja, te da se od Grasa zahtjeva usklađivanje prevoza sa potrebama učenika osnovnih i srednje škole.

Ranijih godina građani su  pored općinske vlasti velike kritike upućivali i  na  vijećnike, koji su, kako kažu , samo usvajali zaključke  koje bi ostajalo   mrtvo slovo na papiru.Da li će se ovo obećanje ispuniti ostaje da se vidi.

Za poljoprivredu 60.000  KM

Dosta polemenike vodilo se i oko Odluke o kriterijuma raspodjele sredstava za podršku poljoprivrede. Budžetom općine za ovu namjenu predviđeno je 60.000 KM.
Po riječima vijećnika Dženana Rizve to su veoma mala, simbolična sredstva, za tako značajnu djelatnost kakva je poljoprivreda. Očito je da se ovoj oblasti, kako je rekao, od općinskog do Federalnog nivoa ne pridaje potrebna pažnja. Naveo je primjer  da je zbog takvog odnosa društva stročni fond na području Hadžićke općine sva manji, jer se građanima  na ovakav način ne ispati baviti stočarstvom, naveo je  Rizvo.

U  ime  Kluba vijećnika Stranke za BiH prijedlog odluke o finansisranju parlamentarnih  grupa OV-a iz Budžeta  općine Hadžići za 2014. godinu komentirao je predsjednik kluba Nihad Šehić. On je pitao predlagača da li je ova odluka u skladu sa Zakonom o finansiranju parlamentarnih grupa jer se u članu 5. ove Odluke navodi raspodjela sredstava za vijećnike koji istupe iz stranke koja je na izborima dobila mandate i postala parlamentarna, na taj način što bi se 30 odsto pripadajućih sredstava isplaćivalo parlamentarnoj grupi kojoj je vijećnik pripadao u vrijeme dobivanja mandata, a preostali iznos, od ukupno 70 odsto, će se dijeliti vijećnicima koji su istupili iz stranke.

Na ovo pitanje je odgovoreno da Zakonom o finansiranju političkih partija u BiH nije decidno definisana  ova oblast, ali je na nivou Skupštine KS ova oblast na ovaj način regulisana.

I po Informaciji o aktivnostima JKP „Sarajevogas“ aktivni su bili vijećnici SBiH, koji su od predstavnica ovog preduzeća zahtjevali da pokušaju uskladiti cijene gasa, kako bi građani mogli korisitit ovaj energent u cilju zaštite životne okoline.Zašto to do sada nije korišteno u dovoljnoj mjeri Šehić je naveo dva razloga. Prvi je nedovoljno razvijena mreža na području općine, te visoka cijena ovog energenta, koji građani  sa prosječnim proimanjima ne mogu platiti.

Vijećnici su trebali razmatrati i informaciju o radu JKP Rad, ali zbog nedolaska predstavnika ovog kolektiva odlučeno je da se informacija skine za dnevnog reda i razmatra na narednoj sjednici.

Šta kažu građani:

Je li ovo još jedno predizborno obećanje ?

Da će svih 15 autobusa iz Turske biti preusmerena  na područje Hadžićke općine, i da će se konačno riješiti porevoz putnika, građani  su različiti komentarisali.
Mnogi smatraju  je to pred izbore, i da se, kao i do sada , ništa  bitnije neće promijeniti.

Miralem Šehić

-Volio bih da  i na području naše općine autobuse saobraćaju redovno. Međutim, sumljam u to. Bojim se da ovo nije  još jednu obećanje  pred  izbore , kao i mnogo puta do sada. Bio sam svijedok kada mladić u velikoj gužbi pada u nesvjest. Ljudi u autobusu budu  jedni pored drugog, kao sardine.

Ahmed Čović

– Bilo bi vrijeme da se ovo pitanje već jednom riješi. Gradski prevoz u Hadžićima  godinama je najslabiji od svih općina u KS.

R. B.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *