NAKON 22 GODINE: Sarajevska Vijećnica ponovo otvorila svoja vrata

Published On 9. May 2014. | By admin | Aktuelnosti, Vijesti

Nakon 22 godine otkako je barbarski zapaljena sarajevska Vijećnica je večeras u 17:30 sati ponovo otvorila svoja vrata na radost svih građana Sarajeva, ali i svih kojima su tekovine civilizacije svetinja

Nakon 22 godine otkako je barbarski zapaljena sarajevska Vijećnica je večeras u 17:30 sati ponovo otvorila svoja vrata na radost svih građana Sarajeva, ali i svih kojima su tekovine civilizacije svetinja.

Aula obnovljene Vijećnice bila je dupke puna zvanicama iz BiH, ali i iz svijeta.

Program svečanog otvorenja počeo je izvođenjem Himne BiH i Odom radosti Sarajevske filharmonije.

Nakon toga su počela obraćanja zvanica, a prvi koji su imali riječ bili su visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko i predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Sarajevska Vijećnica, simbol glavnog grada Bosne i Hercegovine, sagrađena potkraj 18. vijeka, uništena u avgustu 1992. godine.

Zgrada otvorena za vrijeme Austro-ugarske monarhije u BiH 1896. godine, prvobitno je korištena kao gradska Vijećnica.

Prije agresije na BiH u nju je bila smještena Univerzitetska bibilioteka i Akademija nauka.

Hicima zapaljive municije i granata u noći sa 25. na 26. avgust 1992. godine Vijećnica je zapaljena, a njena unutrašnjost potpuno je uništena.

Spaljeno je više od dva miliona knjiga, dokumenata i arhivske građe. Nadljudskim naporima vatrogasaca i nevjerovatnim patriotizmom Sarajlija, spašena je vanjska konstrukcija objekta što je i omogućilo kasniju obnovu.

Njenu ponovnu obnovu, koja je koštala oko 32 miliona maraka, najvećim dijelom finansirala je Evropska unija, a danas je pred stotinama građana te više od 300 domaćih i stranih zvanica Vijećnica svečano otvorena za javnost.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *