DANI ODPORA I HEROJSTVA – SJEĆANJE NA VELIKE HEROJE

Published On 10. May 2014. | By admin | Aktuelnosti, Vijesti

 

Centralna  manifestacija  Dani otpora i herojstva, koje organizuje UB „Patriotska liga“općine Hadžići sa Koordinacionim odborom boračkih udruženja ,održati će se u nedjelju  11. maja . Tod dana u 10 sati isped kasarne Krupa u Zoviku  obiljedžiti će se 22 godišnjica od njenog zauzimanja.To je bio presudan događan za odbranu slobodnog dijela Hadžićke općine. Naime, iz tada oslobođene kasarne,  koju su držale snage JNA, oduzeto je oružje i odbranjen narod.

MEHMEDALIJA HUJIĆ I NIHAD FEJZIĆ  PRVI ŠEHIDI

Ovu veliku pobjedu hrabri borci izvojevali su običnim puškama, i time  je  uspjeh heroja mnogo veći.Tako je propao pokušaj agresora da zauzme ovaj prostor. Tog dana pale su i prve žrtve, prvi šehidi općine Hadžići,  veliki heroji –  MEHMEDALIJA HUJIĆ I NIHAD  FEJZIĆ, čija imena će, kao i ostalih boraca, biti upisana zlatni   slovima u srcima Hadžićana.

Tog dana njihovi saborci, rodbina i prijatelji, predstavnici Općine i boračkih organizacija na spomen – obilježje položiti će cvijeće i proučiti Fatihu..

 

ZAŠTO JE UKINUT FOND „MEHMEDALIJA HUJIĆ“

 

U  znak trajnog sjećanja na taj događaj, Fond za stipendiranje studenata i učenika općine Hadžići  nosio je ime   „MEHMEDALIJA HUJIĆ“. Da stalno govori o tome, da čuva uspomenu na te velike   herojske dane, da se nikada  ne zaboravi… Da to ime stalno ledbi na usnama mladih, da govori šta je bilo, kako je branjena i odbranjena slobodna teritorija, BiH… Međutim , prošle godine, na sjednici  Općinskog vijeća, većinom glasova ukinut je Fond i njegovo ime. I danas se ljudi pitaju kome je to i zašto palo na pamet , zašto je ukinut Fond koji nose ime velikog  heroja, zašto se to radi, zašto se danas sudi osmorici Hadžićkih čelnika, koji su samo branili narod od pokolja, dok zločinci mirno šetaju… Tako nešto, sigurno je, historija neće oprostiti..

 

ZA ZLOČINE NIKO NE ODGOVARA –  13 HADŽIĆANA UBILI A ZATIM  ODVEZNI U KAMENOLOM  KRUPAC I ZAPALILI

 

Isti dan, u 12 sati cvijeće će se položiti i na spomen-obilježje u centru , gdje je  mučki ubijeno 13 Hadžićana:  Adil Kovačević, Uzeir Kovačević, Dženan Kovačević, Mladen Soldo, Edin – Kaća Kovačević, Zijad Kovačević,Zamir Kovačević, Avdo Kovačević, Miralem Kovačević, Almir Kovačević, Pero Medić, Atif Isić, Ismet Hodžić i Remzo Ćosić.

Nakon što su ih mučki ubili isped Radničkog doma zločinci su ih nabacali na kamion i odvezli u kamenolom Krupac, zapalili benzinom i zatrpali.

Za ove zločine još  niko nije odgovarao.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *