Za manje od mjesec dana u Sarajevu zabilježeno 80 ugriza pasa lutalica

Published On 30. September 2014. | By admin | Aktuelnosti, Vijesti

Zavodu za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo od 1. septembra do danas javilo se 80 građana zbog ugriza pasa lutalica, javlja Anadolu Agency.

Od početka januara do augusta, na području Kantona Sarajevo, u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo, zabilježeno je 678 ugriza pasa. Iz Zavoda navode kako je broj povećan u odnosu na isti period prošle godine.

Građani Kantona Sarajevo svakodnevno se susreću s velikim brojem pasa lutalica kojih ima u skoro svim sarajevskim naseljima. Povećan broj pasa na ulicama od kojih su mnogi agresivni, rezultat je neselektivnog sprovođenja Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja.

Objašnjavajući problem pasa lutalica, glavna inspektorica za veterinarstvo Kantona Sarajevo Joka Hlubna je u razgovoru za AA kazala kako problem leži u činjenici da na području Kantona Sarajevo postoji samo jedan higijenski servis, kao i to da nadležni nemaju sluha za sklonište pasa.

Da je Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja djelimično proveden smatraju i u Fondaciji “Dog Trust”. Prema riječima glasnogovornice fondacije Sanje Bianculli, lokalne zajednice imaju ovlasti kada je riječ o provedbi Zakona.

I pored toga, trend rasta broja ugriza i napada pasa lutalica na građane i dalje se nastavlja, a tome u prilog ide i činjenica da se napadi pasa lutalica prijavljuju u velikom broju i Kantonalnoj veterinarskoj stanici Sarajevo.

Prema riječima glavne inspektorice za veterinarstvo Kantona Sarajevo Joke Hlubne, sličan broj prijava napada i ugriza pasa lutalica dosad nije zabilježen.

“I prije je bio veliki broj poziva i prijava napada i ugriza, ali ne kao sada. Inspektori cijeli dan rade. Imamo skoro 60 prijava u toku jednog dana, a to je nevjerovatno. Trebate doći ovdje da vidite koliko imamo poziva i prijava”, kazala je Hlubna.

Kada je riječ o pojedinačnim slučajevima, inspektorica ističe kako određeni agresivni psi intenzivno napadaju.

“Danas se desio napad čopora pasa na Teheranskom trgu u Sarajevu. Zvao nas je jedan profesor s Mašinskog fakulteta koji je prijavio da je čopor pasa napao čovjeka u Sokolović Koloniji. Zvala je i policija, a kazali su da je pas lutalica napao gospođu na Kobiljoj Glavi”, kazala je Hlubna za AA te dodala da su kastracija i sterilizacija među metodama za smanjivanje broja pasa lutalica na sarajevskim ulicama.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *