USPJESI Krajišnici izvoze više od 300 tona kestena u EU

Published On 2. November 2014. | By admin | Aktuelnosti, Vijesti
Zahvaljujući činjenici da su poljoprivredni proizvodi i šumski plodovi s prostora USK sve traženiji na probirljivom evropskom tržištu, građani ovog kantona i ove godine imaju priliku zaraditi novac od prodaje tih proizvoda.

Otkupne stanice

Poljoprivredne zadruge trenutno najviše otkupljuju kesten, koji zbog ovogodišnjih nepovoljnih vremenskih uvjeta, nije imao dobar urod ni kvalitet kao protekle godine. Ono što je za sakupljače kestena i ove godine pogodnost, jeste to što ovaj šumski plod mogu plasirati nekom od otkupljivača na kantonu, među kojima je i Poljoprivredna zadruga “Agrodar” iz Cazina.

Ova zadruga je s radom počela prošle godine, kada je, također, otkupljivala kesten, krastavac, maline i jagode. Otkup kestena ove godine vrši na 40 otkupnih stanica u općinama Bužim, Velika Kladuša i Cazin, gdje je do sada od građana otkupila više 200 tona ovog šumskog ploda.

– Građanima koji nam donose kesten, odmah isplaćujemo novac. Cijena je na početku bila 1,30 KM po kilogramu, a kad se zasitilo tržište, morali smo je spustiti na 1,20 KM. Kesten plasiramo na tržište Italije, Mađarske i jednim dijelom Francuske. Zahvaljujući kestenu, ove godine će u USK doći oko milion i po maraka. U “Agrodaru” planiraju da od građana Cazina, Bužima i Velike Kladuše ove sezone otkupe preko 300 tona kestena – kazao je Aldin Kuduzović, direktor “Agrodara”.

Lošiji urod

Prema njegovim riječima, plan za ovu godinu bio je otkup više od 500 tona. Ali, kako je istakao Kuduzović, vremenske prilike su utjecale na lošiji urod.

U Pećigradu otkupili oko 100 tona kestena

Najveće količine kestena „Agrodar“ je otkupio od mještana cazinske MZ Pećigrad, koja je poznata po tri vrste kestena – gajskom, njivskom i šumskom.

– Samo u Pećigradu do sada smo otkupili oko 100 tona kestena, a očekujemo još bar 50 tona. Kvalitet je dosta dobar, crvljivost je minimalna i možemo biti zadovoljni, imajući u vidu kakve su bile vremenske prilike ove godine – istaknuo je Arif Rošić iz Pećigrada, uposlenik “Agrodara”.

avaz.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *