U Majdanpek nakon tri dana stigla struja

Published On 4. December 2014. | By admin | Globus, Vijesti

Ledena kiša i snažan vjetar izazvali su brojne probleme u istočnim dijelovima Srbije, a rudarski gradić Majdanpek je tri dana bio bez struje zbog kvara na dalekovodu. Majdanpek je već treći dan i bez vode i grijanja, signal mobilne telefonije je slab ili ga …

… uopće nema, ali su osposobljene veze fiksne telefonije.

“Vodovi idu s brda na brdo, a monteri vise na ‘točkićima’ i kontrolišu liniju. To sve zaista izgleda jezivo. Teško ih je i gledati pod takvim naletima vjetra, a ne mogu ni zamisliti kako izgleda biti gore”, izvijestio je u srijedu s terena reporter B92.

Situacija u gradu postala je dramatična pri ponestajanju goriva za agregate, a u Majdanpek je iz Srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu upućen još jedan agregat od 120 kilovata.

Na terenu je, kako izvještavaju beogradski elektronski mediji, “nekoliko desetaka profesionalaca koji, rizikujući živote, u iznimno teškim uslovima” nastoje normalizovati situaciju i osigurati opskrbu.

Izvršni direktor poduzeća Elektromreže Srbije Ilija Cvijetić izjavio je agenciji Tanjug da su, od tri dalekovoda koja napajaju Majdanpek, sva tri izvan pogona i na njima su pali stubovi.

Općinski krizni štab u srijedu popodne je, ipak, odustao od proglašenja izvanredne situacije, izvijestila je Radio-televizija Srbije (RTS), ali je najavljena mogućnost da do kraja dana i večeras budu evakuirani najugroženiji građani Majdanpeka.

Aktivisti Crvenog križa i sindikata rudara rudnika bakra Majdanpek odnijeli su u lokalnu bolnicu, samcima, staračkim i socijalno ugroženim porodicama hljeb i vodu za piće, rade rijetki dućani, ali građani nemaju novca jer ne rade banke niti bankomati.

Pojedini građani se, kako javljaju reporteri iz Majdanpeka, žale da im je “veći problem i od struje to što nisu mogli čuti nikakve informacije”.

Mjesni dužnosnici kažu kako se “prvi put za zadnje tri decenije dogodilo da u jednom danu “padnu sve tri linije koje grad opskrbljuju strujom”.

(Vijesti.ba/Fena)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *