Predbračni ugovori postali trend i među bh. parovima

Published On 8. December 2014. | By admin | Aktuelnosti, Vijesti
Zbog velikog broja razvoda, koji sa sobom nose agoniju, ne zato što se ljubav ugasila nego što se bivši parovi ne mogu dogovoriti o podjeli imovine, sve više mladih uoči stupanja u brak odlučuje se na potpisivanje bračnog ugovora, u narodu poznatijeg kao predbračni ugovor.

Oba partnera time štite svoju imovinu u slučaju raskida braka.

Ekonomski interes

Da je ova praksa postala trend, naročito u FBiH, potvrdili su nam i u Notarskoj komori FBiH.

– Sve je više prisutan sindrom ekonomske obligacione zajednice, gdje partneri traže da se tako uredi njihov odnos jer je ekonomski interes u pitanju. U svijetu je sasvim normalno da imate bračni ugovor – kazala nam je Merdžana Škaljić, predsjednica Notarske komore FBiH.

Dok 2005. godine na snagu nije stupio Porodični zakon FBiH, koji je ponudio mogućnost potpisivanja ovog ugovora, rijetko ko se odlučivao na to. No, u posljednje tri godine interes je porastao, pa je tako u 2012. zaključeno 65 bračnih ugovora, a u 2013. godini 74.

– Komora još nema izvještaj za ovu godinu, ali ja sam samo u svom uredu u Sarajevu imala do 40 bračnih ugovora, koji se može zaključiti prije, u toku i nakon raskida braka i oni moraju biti notarski obrađeni – istakla je Škaljić.Osigurali kapital

U principu, ovakve ugovore uglavnom zaključuju bogatiji parovi koji već imaju razvijen biznis ili su nasljednici velikih firmi. Roditelji tih parova uglavnom su ti koji sugeriraju potpisivanje.

– Oni su svojoj djeci osigurali kapital koji unose u brak, recimo osnivači su društava i velikih biznisa, i žele da na daljnji razvoj i profit ne utječe drugi partner i da to ne ulazi u bračnu stečevinu – pojasnila je Škaljić.

Od 300 do 2.000 KM

Ako nema ugovora, zakonski režim podjele bračne stečevine u slučaju razvoda je “pola-pola”, bez obzira na to koliko je ko doprinosio. Obrada bračnog ugovora košta od 300 do 2.000 KM, ovisno o vrijednosti imovine koja je predmet ugovora.

avaz.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *