Završen mirni protest u Sarajevu: Građani iskazali nezadovoljstvo ekonomsko-socijalnom situacijom

Published On 7. February 2015. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

 

Više stotina građana Sarajeva danas je na platou preko puta zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine obilježilo godišnjicu građanskih protesta, održanih 7. februara 2014. godine.

 

Građani su mirnim protestom iskazali nezadovoljstvo ekonomsko-socijalnom situacijom u zemlji. Jedna grupa demonstranata je upriličila i mirnu šetnju od zgrade Predsjedništva do spomenika Vječna vatra. Nakon toga su se ponovo vratili pred Predsjedništvo i, na kraju,  mirno razišli.

Inače, okupljeni građani kazali su kako su nezadovoljni odzivom na skup. Građani su istaknuli transparente na kojima piše: “Intelekt postao roba”, “Brukaju BiH”, “Intelekt na prodaju”.

Kako su kazali, traže pravo na redovan obrok, pravo na krov nad glavom, na zdravstveno osiguranje, socijalnu zaštitu za djecu i trudnice, zatim pravo na besplatno i kvalitetno školovanje, kao i život dostojan čovjeka.

Belma Crnovršljanin kazala je da su se kako bi obilježili godišnjicu protesta na miran i dostojanstven način.

“Tražimo od naših vlasti da konačno počnu ispunjavati naše zahtjeve, socijalno-ekonomsku i kulturnu pravdu i da konačno čuju naš glas kao i da poštuju naša ljudska prava”, poručila je Crnovršljanin.

Poručila je da građani neće odustati od svojih zahtjeva.

Skup je protekao bez incidenata, uz osiguranje većeg broja policajaca, a nije došlo ni do blokade saobraćaja u centralnim sarajvskim ulicama.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *