U Općini Hadžići najavljuju da umjesto GRAS-a organiziraju sopstveni prijevoz učenika

Published On 28. January 2013. | By admin | Aktuelnosti

Predstavnici Općine Hadžići će na sutrašnjem sastanku s predstavnicima KJKP GRAS i Ministarstva obrazovanja Kantona Sarajevo razgovarati o rješavanju problema prijevoza školske djece na području općine Hadžići.

– Sutrašnji sastanak ima za cilj da se eliminiraju kašnjenja, da se uvede bar nekoliko linija, a direktori škola će zajedno s predstavnicima Općine Hadžići i Vijećem roditelja pokušati napraviti plan i program prijevoza učenika – kazao je Agenciji Fena Adnan Čolo iz Pres-službe Općine Hadžići.

On je naglasio da “ukoliko sutra ne dođe do konkretnog dogovora, Općina Hadžići će krenuti u fazu formiranja sopstvenog prijevoza za učenika sa ovog područja”.

– Krenut će se u tendersku proceduru, jer drugog rješenja nema – kazao je Čolo.

Na sjednici Općinskog vijeća Hadžići 27. decembra prošle godine, osim informacije o uspjehu i vladanju učenika, razgovarano je o gorućem problemu – prijevozu učenika na području Hadžića.

– Konkretni problemi su kašnjenje autobusa, po 10-15 minuta, a neke linije uopšte nemaju redovan prijevoz.

Minibusi i kombibusi iz raznih razloga ne dolaze u prigradske dijelove, tako da djeca imaju veliki broj kašnjenja i neopravdanih izostanaka – kazao je Čolo i dodao kako ima i konkretnih prijedloga da Općina Hadžići angažuje vlastiti prijevoz za školsku djecu.

U Hadžićima Srednjoškolski centar pohađa oko 950 učenika, a rade i tri osnovne škole od kojih škola “6. mart” sa 1.400 učenika je osnovna škola s najvećim brojem učenika u Kantonu Sarajevo.

U hadžićke osnovne škole Pazarić i Tarčin ide po 400-500 učenika, a 80 posto učenika koristi gradski prijevoz da bi došlo do škole.

Fena