Epoha.ba Road Trip: Dubrovnik (Fotogalerija)

Published On 1. February 2013. | By admin | Magazin, Multimedija Sve, Putovanja

Pitate se gdje za vikend odmor? Hrvatska, zemlja hiljadu otoka, obasjana suncem i okupana toplim Jadranskim morem nudi vam izvrsnu priliku da provedete romantični vikend,Read More ili se jednostavno opustite od naporne sedmice.

Dubrovnik. Njegova istinska ljepota i bogatstvo kulturno-historijskim sadržajima sigurno Vas neće ostaviti ravnodušnim i poželjet ćete da se ponovo vratite ovdje i prepustite se njegovim čarima.

Dubrovnik je najatraktivniji hrvatski grad na obali Jadranskog mora, smješten na kraju Dubrovačke prevlake.

Od Sarajeva je udaljen oko 250 km. Turistički je centar južnog hrvatskog primorja.

Osnovan je u VII vijeku i bio je jedan od najvažnijih kulturnih i trgovačkih centara Sredozemlja.

Zbog svoje bogate historije, spomenika i ljepote, Dubrovnik je upisan u UNESCO-v registar svjetske kulturne baštine.

Danas je jedna od najpoželjnijih luksuznih destinacija. Nalazi se na prvom mjestu po posjećenosti na Jadranu kako zbog svoje magične ljepote, tako i zbog prelijepih plaža, velikog izbora hotela i brojnih spomenika, a poslije Buenos Aires-a i Bore Bore je najromantičnije mjesto na svijetu, pa je često i izbor svjetskog džet – seta.

 Glavna ulica i središte grada je Stradun – čuveno šetalište s tipičnim mediteranskim ambijentom.

 Sem šetnje po najvećoj atrakciji Dubrovnika – zidinama Starog grada (dužine 2 km i visine 25m), svakako treba vidjeti i: Crkvu Svetog Vlaha koji se smatra zaštitnikom Dubrovnika, Duždevu palatu, Minčeta toranj, Onorio fontanu, statuu Orlando, Babin kuk (dio grada na rtu u kom se nalaze ekskluzivni hoteli), Etnografski muzej, Rektorovu palatu, Pomorski muzej (tvrđava Sveti Ivan) i Akvarijum biološkog zavoda, Palatu Sponza, Riznicu Katedrale Vaznesenja Marijinog, Dubrovačku sinagogu.

I u kulturno-umjetničkom smislu Dubrovnik je bogat grad. Najpopularniji je Dubrovački ljetni festival – pozorišni, muzički i folklorni festival koji se održava na otvorenim pozornicama. Ima i brojne svjetski poznate galerije, a u Dubrovniku se održava i karneval.

Klima je mediteranska: karakterišu je topla i suha ljeta i blage zime. Temperature u najtoplijim mjesecima dostižu 26°C, a temperatura mora je oko 25°C. Spada u jedan od najsunčanijih gradova i dnevno ima preko 12 sunčanih sati (na godišnjem nivou – preko 2500 sunčanih sati). Vegetacija je bujna – krase ga čempresi, borovi, ruzmarin, masline, badem, južno voće.

Dubrovnik je poznat po izvrsnim hotelima, a najviše ih ima na poluostrvu Lapada, gdje se nalazi i Babin kuk (hotelsko naselje koje je podređeno turistima). Brojni hoteli se pružaju duž plaža koje karakterišu toplo i kristalno čisto more. 
Najpoznatije su: plaža Banje – nalazi se u blizini grada; šljunkovita je; more je toplo i čisto; idealna je za večernje izlaske.
Plaže uvale Lapad: plaža Uvala – pješčana je, mogu se iznajmiti ležaljke i suncobrani, ima terene za odbojku i fudbal; plaža Splendid i Vis – nude slične sadržaje.

Kopakabana plaža: pruža pogled na dubrovački most koji ima jedinstveni dizajn (poluviseći je). Idealna je za djecu, a postoji i dio plaže za osobe sa posebnim potrebama.

Kuhinja u Dubrovniku je tradicionalna. Brojni su restorani u kojima možete uživati u nacionalnim i internacionalnim jelima. 
Treba probati zelenu menestru, pastikadu, dubrovačku rozatu, a od pića izdvajamo domaću rakiju koja se pravi od raznih vrsta voća.

Za ljubitelje rekreacije ovdje neće izostati dobar provod. Brojne su mogućnosti za sve vrste sportova počevši od tenisa i fudbala, pa sve do sportova na vodi (poput jedrenja) i ronjenja. Oni koji žele da se opuste mogu uživati u masaži, saunama, brojnim bazenima.

Posebnu atrakciju predstavlja Dubrovačka žičara kojom za nekoliko minuta iz Starog grada možete prijeći do planine Srđ gdje ćete uživati u fantastičnom pogledu na ostrvo Lokrum i Elafitska ostrva.

Što se tiče noćnog života, veče treba započeti šetnjom Stradunom gdje ćete uživati u zvucima uličnih pjevača i trubadura. 
U ‘’Lazaretiju’’ se organizuju brojni koncerti, a u ‘’Gitarijadi’’ćete imati priliku da čujete neke od najpopularnijih hrvatskih bendova. 
Postoje i latino klubovi, a u ‘’Trubaduru’’možete uživati u džez muzici. U svakom slučaju, brojni kafići, barovi i klubovi će Vam pružiti nezaboravan provod.

Od izleta preporučujemo: obilazak Dalmacije, iznajmljivanje jahte ili jedrenjaka, ostrvo Mljet (Nacionalni park, Veliko i Malo jezero), ostrvo Lokrum (od Dubrovnika je udaljeno oko 700 m i do njega se brodom stiže za 10 minuta; poznato po jezeru Mrtvo more, po Botaničkoj bašti i po divnom pogledu na cijeli Dubrovnik); Koločep, Lopud i Šipan (ostrva koja pripadaju arhipelagu Elafitskih ostrva).