Istinska legenda bh. fudbala: Hasan Salihamidžić

Published On 16. February 2013. | By admin | Sport

Sjećate li se istinske legende bh. fudbala Hasana Salihamidžića?

Dok mnogi danas veličaju Miralema Pjanića, Edina Džeku, Vedada Ibiševića ili pak Asmira Begovića koji se do zadnjeg dana dvoumio između BiH i Kanade ili Misimovića koji je tek nakon sto je istjeran iz srbijanske reprezentacije zaigrao za BiH, zaboravljaju prvu pravu istinsku legendu bh. fudbala, Hasana Salihamidžića, igrača čiju karijeru teško da će ikada i jedan bh. igrač dostići, igrača kojem ni velika Njemačka nije mogla zamijeniti ponos igranja pod zastavom “ljiljana”.

Fudbaler koji iza sebe ima karijeru dugu 17 godina, građenu u 3 prvaka Europe, Hamburgu, Bayernu i Juventusu, i u kojoj je osvojio sve trofeje koje jedan igrač može osvojiti na klupskom planu.

Hasan je među prvima izabrao tada skoro pa nepostojeću reprezentaciju BiH, sa ponosom nosio “ljiljane” i pjevao “jednu jedinu”.

Za reprezentaciju Bosne i Hercegovine, je u 48 utakmica postigao 6 golova. Debitovao je 1996. godine, u utakmici protiv Hrvatske u Bolonji gdje je postigao prvi gol u historiji reprezentacije BiH. Sljedeću utakmicu postigao je i pogodak protiv Italije u pobjedi od 2-1. Reprezentativnu karijeru okončao je 16. augusta 2006. godine na utakmici protiv Francuske u Sarajevu.

Na pitanje novinara koja mu je najdraža pobjeda Hasan je odgovorio, pobjeda protiv Danske na Koševu od 3-0 a jedina želja mu je bila da s reprezentacijom odigra utakmicu na Europskom i Svjetskom prvenstvu.

Hasan Salihamidžić rođen je 1. januara 1977. godine u Jablanici.

Prve nogometne korake je napravio u dresu Turbine. Nedugo zatim kao veliki talenat prelazi u redove mostarskog Veleža. Hasan je prošao sve reprezentativne selekcije bivše Jugoslavije i u svakoj je bio jedan od najboljih.

Kao petnaestogodišnjak razmišljao je samo kako pobjeći od rata, koji se u to vrijeme sve više širio Bosnom i Hercegovinom.

Šest mjeseci je radio kao konobar u jednom kafiću kako bi zaradio novac za putne troškove. Pored velikih obaveza, Braco je redovno trenirao i nadao se da će i njega sreća poslužiti.

U novembru mjesecu 1992. godine Hasan odlazi u Hamburg i uz pomoć rođaka Ahmeta Halilhodžića se priključuje treninzima juniorskog tima HSV-a. Nakon kratkog boravka u juniorskom timu, Braco je prebačen u prvi tim HSV-a, gdje ubrzo postaje jedan od najboljih igrača.

Nakon izvanrednih igara u Hamburgu, mnogi veliki klubovi su bili zainteresirani za njegove usluge, među njima velikani kao što su Barcelona i Bayern München. Hasan se odlučio za Bayern, koji mu je bolje odgovarao, jer je htio ostati i igrati u Njemačkoj.

Nakon devet sezona u Bayernu i odigrane 234 utakmice, 2007. godine prelazi u Juventus gdje ostaje 4 godine. Posljednju sezonu u svojoj blistavoj karijeri odigrao je u redovima Wolfsburga.

Karijera:

1995–98 – Hamburg 72 (19)
1998–07 – FC Bayern 234 (30)
2007-2011 – Juventus 61 (7)
2011-2012 – VfL Wolfsburg 15 (3)

Titule:

Prvak Bundeslige 1999 (FC Bayern München)
Osvajač Njemačkog kupa 2000 (FC Bayern München)
Prvak Bundeslige 2000 (FC Bayern München)
Prvak Bundeslige 2001 (FC Bayern München)
Klupski prvak Europe 2001 (FC Bayern München)
Klupski prvak svijeta 2001 (FC Bayern München)
Osvajač Njemačkog kupa 2003 (FC Bayern München)
Prvak Bundeslige 2003 (FC Bayern München)
Osvajač Njemačkog kupa 2005 (FC Bayern München)
Prvak Bundeslige 2005 (FC Bayern München)
German Cup Winner 2006 (FC Bayern München)
Prvak Bundeslige 2006 (FC Bayern München)