Legendarni stručnjak Ivica Osim: Balkan je teret Evropi, mi smo kao Palestina

Published On 12. December 2014. | By admin | Sport
Legendarni Ivica Osim u velikom intervjuu koji je dao novinaru portala Dnevnik.hr, govorio je o selekciji Bosne i Hercegovine, nasljedniku Safeta Sušića na kormilu “Zmajeva”, Hrvatskoj… Švabo ima nogomet u malom prstu, pokretna je enciklopedija, elokventan je i smiren, a iz njegovih riječi baš curi mudrost.

Mnogo problema

– Balkan je teret Evropi, mi smo kao Palestina. Teško je voditi nogometne saveze na ovim kotama, ali predsjednik Hervatkog nogometnog saveza Davor Šuker ima ime, dobro se bori. No, veliko je to breme, problema koliko hoćeš – kazao je Osim.

Na pitanje kako komentira rad Hrvatskog nogometnog saveza i aktuelna zbivanja u Hrvatskoj, Osim je odgovorio:

– Ja se radije držim svoje avlije. Izgleda da su bh. igrači izgubili motiv. Kada su ostvarili uspjeh plasmanom na Svjetsko prvenstvo u Brazilu, ispuhali su poput balona, a nismo imali jednog Miroslava Ćiru Blaževića da to opet podigne onako kako to samo on zna – kazao je Osim.

“Ko nakon Sušića? Biste li željeli da selektor postane Vaš sin Amar i kakve šanse ima Igor Štimac”, upitao je novinar Osima.

– Znajući situaciju, veoma teško. Bio bi mu to veliki teret. A Igor Štimac? Bi li on bio dobro rješenje u ovom trenutku i šta uopće mislite o njemu? Nikome ne bih poželio, zna se šta čeka budućeg selektora. Igor bi možda dobro došao u ovom trenutku, treba nam neko ko je drčan, ko ima autoritet, mora mu se vjerovati. Džaba što znaš ako ti igrači ne vjeruju – poručio je Osim.

Vahid Halilhodžić bio je prvi izbor Nogometnog saveza BiH za selektora. No, navodno je tražio dva miliona eura.

Neugodna iskustva

– Da budem iskren, ne znam. Ali, ako je istina, preskupo je to za naše uvjete. Treba izaći u čaršiju, ljudi danas nemaju šta jesti. Vaha je kod nas imao nekih neugodnih iskustava, on je navikao raditi vani, ne treba mu zamjeriti što ima svoju cijenu – istaknuo je Osim.

Mesi ispred Ronalda

Na kraju razgovora, uslijedilo je neizbježno pitanje. Lionel Mesi (Messi) ili Kristijano Ronaldo (Cristiano)?

– Nesumnjivo, dva velika igrača. Mesi mi je, ipak, konstantniji, ipak je genijalniji – podvukao je Osim.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *