IZDVOJENI KOMENTAR: Žalićemo za prodajom zemlje u becijenje… sada su na redu  ljepote Igmana…

Published On 23. January 2020. | By saliha | Aktuelnosti, Izdvojene vijesti, Multimedija Sve, Vijesti

 

U kometaru Admira Mujanovića se kaže da je Općina Hadžići 300 dunuma zemlje  prodala  po cijeni od 10 KM. Prema njegovim tvrdnjama  u cijenu su uračunate i građevinske dozvole. Kada se sve na kraju sabera ispadne da je m2 prodat za 5 KM.

Kada još uzmemo u obzir da Opština nije  provela postupak promjene namjene iz šumskog u građevinsko zemljište i da će morati platiti tu pretvorbu po m2 najmanje 2 do 3 KM po m2, znači na kraju je m2 prodat za 2 do 3 KM, tvdi Mujanović.

Nakon prodaje ljepota Hadžića sada se ide na prodaju  olimpijskog Igmana.

Povodom susreta rukovodstva općine Hadžići sa privrednicima, boračkim udruženjima, predstavnicima mjesnih zajednica na društvenim mrežava  po ovoj temi  napisan  je veći broj komentara.

Neki smatraju da je tu bilo najmanje privrednika, drugi su mišljenja , kada su u pitanju boračka udruženja   , da su tu bili stranački poslužnici, da je najmanje boraca….

Mi smo izdvojili komentar Admira Mujanovića koji nešto opširnije govori o ovoj temi,i njegov komentar prenosimo u cijelini, gdje kaže:

 Mišljenja sam da je ovo stranačka promocija. Mnogo nebi došli na ovu promociju ali moraju jer imaju neki lični interes. Neki su u  udruženju gdje imaju naknadu, neki imaju zaposlenu djecu preko stranke…

Ono šta je meni veći problem od ovog okupljanja jeste prodaja zemljišta čiji su vlasnici građani.

 NA KRAJU ISPADA DA JE NA VILOVCU OPĆINA 300 DUNUMA ZEMLJE PRODALA PO CIJENI OD  2-3 KM

Ja sam bio dva  mandata u Vijeću i stalno sam upozoravao i govorio da nije dobro prodavati zemljište investitorima već ga davati na korištenje. Imamo primjer na Vilovcu  koji potvrđuje da sam u pravu.

Opšine je prodala 300 duluma zemlje po cijeni od 10 KM. U tu cijenu su uračunate građevinske dozvole. Kada se sve na kraju sabera ispadne da je m2 prodat za 5 KM.

Kada još uzmemo u obzir da Opština nije  provela postupak promjene namjene iz šumskog u građevinsko zemljište i da će morati platiti tu pretvorbu po m2 najmanje 2 do 3 KM po m2 znači na kraju je m2 prodat za 2 do 3 KM.

 Napravljen hotel i dvadesetak kuća na 300 duluma.

ZA PLJAČKU  BJELAŠNICE OPĆINA SE ZADUŽILA 6 MILIONA KM

 Drugi primjer je PD Bjelašnica. Svi znamo da je bila pljačka kroz privatizaciju.Na kraju opština uđe u kreditno zaduženje sa kamatama više od 6 milona KM. Moralo se platiti i čišćenje lokacije. Evo više od 4 godine zemljište stoju neiskorišteno i to je za 4 godine milanski gubitak iz PDVa i drugih poreza.

 Da je ovo dato na korištenje investitorima danas bi tu radilo par stotina ljudi.

IZBORI I PRODAJA ZEMLJIŠTA

U svakoj izbornoj godini se proda par duluma tog zemljišta da ima para za asfaltiranje puteva i ubiranje glasova, ali kredit plaćaju građani.

NA REDU PRODAJA IGMANA

 Znamo da više zemljišta nema dole niže jer je većina prodato, i sada se polako krenulo u Igman. To nije pravi način da se dođe do para u bužetu. Teško onoj porodici koja prodaje imetak da se prehrani.

UMJESTO TVORNICE NAMJEŠTAJA U PAZARIĆU IZGRAĐENA VILA TAJKUNU

Stvaranje novih vrijednosti je pravi način punjenja budžeta. Da naglasim i za zemljište u Pazariću.

Opština ga  prodala za gradnju fabrike pločastog namještaja. Međutim, sada na tom istom zemljištu   izgrađena privatna vila. Ovo je, na žalost,  naša realnost.

(Ovo je originalni tekst Admira Mujanovića.Podnaslovi Redakcija).

I na našu Redakciju stiglo je više pisama, a najinteresantnije je iz Općine Hadžići. O tome drugi put.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *