HADŽIĆU  Jedno se govori drugo radi :Dokle prevare i laži ?!

Published On 4. February 2020. | By saliha | Aktuelnosti, Izdvojene vijesti, Multimedija Sve, Vijesti

Foto: Nakon rata  u GP“ Ingrap“ i DI „Bjelašnica“ nabavili  najsavremenije mašine i mehanizaciju. I kada se očekivalo da ovi giganti budu još veći  sve  uništili

 

U Hadžićima uništena drvna industrija, građevinarstvo i poljoprivreda, koje su prije rata, pored metalne industrije, bili okosnica razvoja općine.U privredi radilo skoro 6.500 radnika, i po tome, po razvijenosti ,Hadžići bili na desetom mjestu u BiH . Danas nema DI „Bjelašnice“, uništili i GP „Ingrap“, a u prošloj godini, pred očima sviju nas, sa zemljom sravnili  i zemljoradničku zadrugu Tarčin….Danas na najplodnijoj zemlji grade „Arapska naselja“ zemlja se prodaje u becjenje….

Više od deset godina u Hadžićima je najlošiji prijevoz u KS.Kada bi, primjera  radi,prema Ilidži , odnosno Hrasnici bio izostavljen jedan autobus svi bi se u vlasti i Općinskom vijeću  digli  na noge.Ovaj problem riješili su i u Starom Gradu uvođenjem Centrotransa. Samo u Hadžićima vlast i vijećnici tapkaju u mjestu,iz godine u godinu  pričaju iste šuplje priče.

SOCIJALNU POMOĆ PRIMA VIŠE OD 5.000 GRAĐANA

U Hadžićima čak više od 5.000 građana primaju neku od vrsta  socijalne pomoći. U Tarčinu je prvi put u historiji Hadžića otvorena javna kuhinja. Ovo govori da se nikada  teže nije živjelo. I po tim pokazateljima  Hadžići su vodeći u KS.

Za vlast i vijećnike ovdje teče med i mlijeko.

PLATE U RANGU GRADONAČELNIKA, MINISTARA …

Njima je, uistinu, dobro. Načelnik ima plaću gradonačelnika, na primanjima njegovih pomoćnika pozavidjeli bi i ministri u KS.Pored općinske vlast i hadžićki vijećnici sebi su povećali paušal i veći je od primanja najvećeg broja penzionera u BiH.Te iste vijećnike ponovo ćete vidjeti na listama za izbore, ponovo će lagati svoje birače, po svaku cijenu žele u vlast…

TIJESNO,A ZGRADU OPĆINE POVEĆALI  ZA SPRAT

Nikada u hisotiji Hadžića nije bila više  administrativaca kao danas.Čak za pet puta više je činovnika, stranačkih poslušnika, nego prije rata.Mada je  nakon rata zgrada općine povećana za sprat postala je pretjesna za preglomaznu administraciju.

RADE I PENZIONERI,NANE SA PREKO 4O GODINA STAŽA….

Činovnici, koji su odavno trebali  ići u penziju  još uvijek   godinama rade, poput pomoćnica načelnika općine Hadžići. Dokle će nane izdržati na nogama, koje su davno pregurale 40 godina staža, ostaje da se vidi.Iz općina Hadžići nam pišu da su radili da se u PIO briše dio radnog staža.

To mogu uraditi, ali vlast i vijećnici trebaju znati da još uvijek postoje ljudi, funkcioneri koji su tu radili, i koji se ne mogu  načuditi da se pored mnogih drugih smicalica u ovom hadžićkom čudu  rade i takve stvari.

UNIŠTILI DI „BJELAŠNICA“, GP INGRAP“,ZZ „TARČIN“…

Dok raste administracija, gdje rade i penzioneri,dotle  na evidenciji Zavoda za zapošljavanje u Hadžićima nikada nije bilo više nezaposlenih kao sada.Nakon što su uništili dva velika giganta DI „Bjelašnicu“ i GP“ Ingrap“, a time i 1.200 radnih mjesta, prošle godine vlast i vijećnici Općinskog vijeća Hadžići uspjeli su da sa zemljom sravne i  zemljoradničku zadrugu Tarčin.

 Nema je više.Uništena je pred očima sviju nas. Lagali o nekom razvoju, pričali šuplje priče. A planski radili na uništenju i ovog kolektiva. Treba li reći da niko nije odgorao.Niti će! Prije rata poljoprivreda u Hadžićima bila  najrazvijenija u KS. Danas to nije, niti će ikada više biti .

 Očekivati je da  će ponovo o tome govoriti,  pričati šuplje priče.

UNIŠTILI OKOSNICU RAZVOJA HADŽIĆA

Za rukom im pošlo da unište drvnu industriju, građevinarstvo, a od prošle godine  smakli i poljoprivredu.Te tri privredne grane, uz metalnu industriju,  bile okosnica razvoja Hadžića,na njima se gradio  razvoj općine.Danas ih nema, osim u šupljim pričama i lažima.

Upravo drvna industrija, građevinarstvo i poljoprivred, privredne su grane koje su   „dizale „ Hadžiće,koje su  doprinijel da se prije rata  Hadžići po razvoju i zapošljavanju   svrstavaju na deseto mjestu u BiH .U privredi je tada radilo skoro 6.500 radnika, tvornice nicale kao pećurke.

DANAS NIČU „ ARAPSKA NASELJA“

Na najplodnijom zemlji ove oćine, srcu Hadžića sada se grade takozvana „Araska naselja“. U bescijenje prodaje najljepši predjeli, čije će se posljedice zauvijek osjećati.

Sjećate se šta su govorili, da će na Oseniku biti oaza turizma, da se ulaže desetine miliona, da će pored Sarajeva i BiH tu hrliti turisti iz cijelog svijeta, posebno arapskih zemalja, da će to preporoditi Hadžiće. Kada ono nigdje nikoga. Pustoš.Na kraju ispade  vile za moćnike, tajkune.Ponovo laž i prevara.

A prilikom izgradnje i otvorenja objekta na Oseniku govorili da će Hadžići živjeti od turizma, da će iskoristiti prirodne blagodati, da se zbog toga , na žalost,  mora uništiti poljoprivredno zemljište…. Još jedna velika prevara, šarena laža.

GDJE JE TAJ SPORTSKO-REKREACIONI CENTAR

Za Crepljanje govorili da će to biti sportsko-rekreacioni centar,da će tu biti više gostiju nego na Bjelašnici i Igmanu. A gdje su ti gosti danas , gdje je taj sportsko- rekreacioni centar koji će, kako su kazali 24 sata biti pun gostiju. Ne vidimo ih. Ponovo laž, ponovo prevare!

Trebalo je tako govoriti dok se nije počelo graditi, jer je sada tu u potpunosti promjenjen prirodni sklop.Izgradnjom arapskog naselja u Crepljanima ušlo se duboko u zemlju, i danas je zagađen prirodni izvor u Kastićima, gdje je temperatura vode  bila ista – tačno šest stepeni.Bilo ljeto ili zima. Danas na sred Kasatića stoji Rješenja Zavoda za javno zdravstvo KS koje govorili da su analize pokazale da je izvorište pitke vode u Kasatićima  zagađeno.Čim padne kiša voda postaje bijela...

NA REDU PRODAJA IGMANA

I tako, mogli bi još nabrajati do nedogled. Sada je izgleda, po ustavljenoj šemi,  na redu prodaja Igmana, olimpijske ljepotice.Ponovo će govoriti o turizmu, kulama i gradovima, da će tu teći med i mlijeko, što su govorili  poput Osenika,Crepljana i drugih mjesta.

 Prodali sve što se dalo prodati, najljepše predjele, najbolju zemlju, govorili da će to preporoditi  Hadžiće, da će to biti turistička meka.A ispade sasvim drugo.

UMJESTO TVORNICE VILA TAJKUNA

Prevare za prevarom. U Ljubovčima govorili da grade tvornicu drvne industrije.Kazali da se i ovaj dio općine treba razvijati.Da će to biti moderna fabrika. Da Hadžići imaju kavlitetnu sirovinu, da to treba iskoristiti.

Zaista je čudno, gotovo nemoguće, da su imali  snage i hrabrosti da  i tu slažu. Pred očima svih nas. Umjesto fabrike danas na tom istom mjestu vila tajkuna.I ti isti vijećnici, koji godinama lažu svoje birače ponovo bi željeli u vlast, ponovo će težiti da dobiju   još jedan mandat, da ponovo lažu, građane, svoju rodbinu, sviju nas.

PONOVO ŠARENA LAŽA

Lagali su da će se na autobuskoj stanici izgraditi toalet, da je to potrebno Hadžićima, da će biti i čekaonica sa centralnim grijanjem, da će to biti moderno zdanje. Da se moraju posjeći stabla, uništiti park da bi se sve to moglo  sagradili.Čak na gradiištu postavili maketu da će nastrešnica biti duž cijele autobuske stanice, da će to biti nešto evropsko, kako bi pod noge bacili sve one koji su preko društvenih mreža javno protestovali i kritkovali vlast i vijećnike zbog uništavanja drveća i parka.

IZBORI SU,PONOVO KREĆU SA PREVARAMA

Dug je spisak ovakvih i sličnih primjera, laži i prevara.Trebalo bi nam dosta vremena i prostora da bi  to naveli. Nažalost!

 Ponovo će pričati, odnosno lagati o razvoju  općine , ponovo će se pričati o kulama i gradovima, ponovo će izbori….

N.SMAJLOVIĆ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *