Tirak za NAP: Nebo iznad BiH podijeljeno linijom velike Srbije i Hrvatske

Published On 8. February 2020. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

SARAJEVO, (Patria) – Da bi kontrolisao nebo moraš imati radare i ljude, a Bosna i Hercegovina to nema u odgovarajućoj mjeri, istakao je u intervjuu za agenciju Patria Rifat Tirak, ekspert za aviosaobraćaj.

“Da bi imao kontrolu nad nebom moraš imati radar, i moraš imati ljude. Radare nikad nisu kupili, odnosno prvi radar za koga su članovi Predsjedništva BiH, u to vrijeme Izetbegović (Alija), Zubak (Krešimir) i Krajišnik (Momčilo), zajedno donijeli odluku da se kupi radar. To je bilo 1998. godine i ima pismena odluka u kojoj je Predsjedništvo naložilo da se kupi radar. Sve je urađeno od strane ljudi, tadašnjeg odijeljenja, odnosno Direkcije civilne avijacije, koji sada sjede tamo i ugiraju da se taj radar ne nabavi”, ističe Tirak. 

Pojašnjava da bh. vlasti “u međuvremenu kupuju jedan francuski radar, jako star, iako je njegova namjena rano otkrivanje brodova, a ne za kontrolu neba. Taj radar su stavili na sarajevski aerodrom sa namjerom kao da služi za aerodrom, te drugi, još gori koji su kupili, a to je od španske firme INDRA”.

“To je zpravo radar koji služi za spuštanje i uzlijetanje aviona. Uopšte nije osmatrački radar i ne služi u funkciji kontrole neba. Njegov domet je do 10 000 m i smješten je na Jahorini i to što on vidi, to mi jedino kontrolišemo. Dakle taj radar vidi do 10 000 m i možda do 30 posto površine. Ako uzmete da je 8 posto aviona koji lete iznad BiH ispod 10 000, oni od toga još vide jednu trećinu. Sve ostalo vide isključivo radari Srbije i Hrvatske. Do sada su govorili da naše nebo kontrolišu Srbija i Hrvatska, a nisu imali nikakav zakoniti ugovor i sada su napravili farsu i feštu od 300.000 KM pod parolom oni preuzimaju nebom. Oni se isključivo oslanjaju na dva radara iz Hrvatske i jedan sa Kopaonika iz Srbije koji pokrivaju naše nebo”, poručuje Tirak..

Ovaj stručnjak za aviosaobraćaj kaže da ti radari iz Srbije i Hrvatske daju podatke o svim avionima na naše terminale u Sarajevu.

“Mi nemamo nijedan podatak osim onog što daje mali prostor radara na Jahorini. Oni su koncepciju napravili da mi nikad nemamo kontrolu nad našim nebom. Javnost dugo priča da mi nemamo kontrolu neba, a oni tek sad verbalno pričaju, kao da imamo kontrolu. To je ta historijska prevara koja boli”, dodaje Tirak..

Podsjeća da su na proslavi u Mostaru, povodom navodnog preuzimanja kontrole neba prisustvovali Denis Zvizdić (bivši državni premijer, a sada predsjedavajući Predstavničkog doma BiH), kao i Fahrudin Radončić (ministar sigurnosti BiH)”. 

“Zvizdić je morao znati da je sam predložio da se pregovara sa Srbijom i Hrvatskom za onaj dio Krajine kao i za dio prema Srbiji i Crnoj Gori”. On zna da je on dva sporazuma predložio Predsjedništvu BiH da se pregovara sa Srbijom i Hrvatskom. To je protiv Ustava. Ustav BiH, odjeljak 3, tačka 1. pod j kaže da je nadležnost po Ustavu institucija BiH regulisanje vazdušnog saobraćaja. Zašto će ti Ustav kad ti delegiraš nekom drugom da on umjesto tebe to radi. To je koncepcijski i tu su upleteni najviši državnici BiH bez obzira na naciju i funkciji. Svi su do jednog uključeni. Ta BHANS-a je potpuno izvještaćena. Ona uopšte ne živi od svog rada, žive od taksi za prelet koji su prisvojili nezakonito, odnosno Ministarstvo finansija i svi drugi su učestvovali u tom kriminalu i dozvolili da se njima taksa preleta aviona iznad BiH uplaćuje direktno, a ne u budžet”, smatra Tirak.

Napominje da “su ugovor o kojem se sada govori, pojedinci u vlasti pokušali provući 2014. godine, ali su Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Mladen Ivanić shvatili da je to protivustavno i tada su donijeli odluku da se stopira sporazum. Prethodni saziv nije htio, a ovaj saziv Predsjedništva BiH odjednom hoće. To govorim iz aspekta Željka Komšića i Čovića. Ono što Čović i ostali nisu htjeli da urade protiv BiH, sada radi Komšić, a da ne pričam o Šefiku Đaferoviću ili Miloradu Dodiku. To je realnost i to je koncepcijski da mi nemamo kontrolu nad svojim nebom”.  

“Stalno se govori da to prolazi, ali… Na primjer Ismir Jusko (bivši ministar prometa i komunikacija BiH), za koga svi prihvataju da je pošten, on je najviše učestvovao u ovom kriminalu. Svjesno ili nesvjesno, nebitno. Priča se da kao neki stranci to hoće. Možda neki stranci, ali oni to rade iz svoje lične koristi. Nijednoj državi Evropske unije, SAD-u ili Kini nije u interesu da mi nemamo kontrolu nad nebom.  Tu je možda neki mali interes Srbije i Hrvatske, ali ja sam se obraćao i Borisu Tadiću i Kolindi Grabar Kitarović i oni nemaju te ambicije da nam nešto na štetu rade. Ali uvezani su njihovi krugovi sa našim i oni to tako rade”, pojašnjava Rifat Tirak za Patriju.. 

Dodaje da sada “imamo prvi historijski ugovor koje tek Predsjedništvo BiH treba da odobri. Ali su odluku da se krene u proceduru donijeli tajno na trećoj sjednici 19. juna i nisu objavili javno”. 

“Imam odluku gdje sekretar Predsjedništva kaže da se sjednice drže tajno kako se ne bi sve znalo, a to je kodeks organizovanog kriminala.  Sve ovo rade upravo oni koji tvrde da su patriote. U BHANSA-i imamo odluku da direktori mogu biti na tim pozicijama do smrti. Takva odluka je prošla na osnovu mita i korupcije. Zet Dragana Čovića je ubačen samo da bi se kamuflirao kriminal. I on i brat. Do sada smo imali desetine poruka da smo preuzeli svoje nebo. 
Sada imamo situaciju da Čovićev zet radi po naredbama onih koji su postavili ovu koncepciju”, kaže Tirak. . 

Kako kaže, “rukovodstvo i uposlencii BHANSA-e i Direkcije za civilno vazduhoplovstvo žive samo od preleta aviona. Ali oni koji prelijeću iznad države moraju da plate imali mi institucije ili ne”. 

“Naši su liniju pokrivanja bh. neba povukli tačno po linijama ‘velike Srbije’ i ‘velike Hrvatske’. To su pravdali prijeratnim radarima u Srbiji i Hrvatskoj, što nema logike, jer prije rata na tim radarima radili su pripadnici svih nacija. Zbog toga mi na  godišnjem nivou gubimo oko 100 miliona dolara, a saberite od 1998. godine koliko je država izgubila. Dolaskom Nikole Špirića na čelo Vijeća ministara počelo se plaćati Srbiji i Hrvatskoj. Ja sam podnio krivičnu prijavu, ali Tužilaštvo je njihov advokat”, zaključio je Tirak.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *