HADŽIĆI:  Dok  više od 5.000 građana primaju neku od socijalnih pomoći, nadležni ponovo  primaju činovnike, pumpaju administraciju…

Published On 10. February 2020. | By saliha | Aktuelnosti, Izdvojene vijesti, Multimedija Sve, Vijesti

Foto : Broj zaposlenih u općini Hadžići prije rata, u čijem sastavu je bila Porezna uprava, Sud, Narodna i Teritorijalna odbrana…

Prije rata  u Općini Hadžići radilo nešto više od 20 službenika. Danas  je taj broj blizu 100 administrativaca.

Sa Općinskim sudom, Teritorijalnom i narodnom odbranom, Poreznom upravom… prije rata u Općini Hadžići radilo  više od 70 uposlenika.Danas nesmijemo ni spominjati koliki bi bio  broj administrativaca sa ovim službama…

Spisak službi i zaposlenih   stao je na jedan papirić.Šta mislite koliko bi danas trebalo prostora za sadašnju administraciju, koja se stalno povećava…?

NOVI KONKURS

 Sjećate se odluke nadležnih institucija da nema više zapošljavanje u administraciji.  Da je toliko narasla da je više   nemoguće  izdžati. 

Donijeli i slagali, kao i mnogo toga drugog.

Svugdje ista konstatacija – tako je po sistematizaciji radnih mjesta.

U Općini Hadžići prošle godine, na sjednici Općinskog vijeća , većinom glasova donijeli odluku da se primaju novi činovnici, poveća administracija, Iako ih u historiji općine nikada nije bilo više kao sada.

 Ovih dana  nadleženi u općini Hadžići ponovo raspisali  novi konkurs. Jer, po Odluci većine vijećnika potrebno je još više povećati administraciju.

 VIJEĆNICI PROTIV GRAĐANA

 To su  isti vijećnici koji  su  bez imalo stida i srama povećali plaću načelniku općine  Hadžići, a koje je danas  u rangu gradonačelnika.

Na plaćama njegovih pomoćnika mogli bi pozavidjeti i  ministri u KS. To su isti oni vijećnici koji su i sebi povećali paušal, i veći je od primanja najvećeg broja penzionera u BiH. O njihovim odlukama i lažima mogli bi nabrajati do nedogled.

To su isti vijećnici koji će se ponovo naći na listi za vijećnike, koji jedno govore a sasvim drugo rade, koji na oči lažu građane, svoje birače, za koje, ako je suditi po pismima  građana, više neće  glasati ni njihova rodbina.

To su isti vijećnici koji raspravljaju informaciju  da na području općine Hadžići , kako  se kaže u informaiji,  neku od socijalne pomoći na području ove općine prima više od 5.000 građana , njihovih birača. To su isti vijećnici koji i pored toga saznanja vlastima  povećavaju primanja, sebi paušal, povećavaju administraciju ….Bez imali stida i srama…

ČINOVNIKA SVE VIŠE

Nakon rata zgrada općine Hadžići sagrađena za sprat više.Puna je činovnika, a novi administrativci i dalje se povećavaju.

Ovih dana ponovo raspisan konkurs za  primjem  novog administratvca-  višeg referenta za ovjeru prepisa i legalizaciju potpisa.Treba li reći da se već zna njegovo ime.

 UNIŠTENJE GIGANATA, POVEĆANJE ADMINISTRACIJE…

Općinski vijećnici svake  godine razmatraju informaciju o broju zaposlenih u općinskom organu uprave.Mjenja se sistematizacija radnih mjesta, povećava administracija.Nekada za šest, nekada i više radnih mjesta.

Zato ne treba čuditi što je BiH među vodećim zemljama po broju činovniku u odnosu na broj stanovnika.

BiH je vodeća u svijetu po broju milionera u odnosu na broj stanovnika. Vlast i administracija uništili su  privredu, gotovo džaba rasprodali gigante u korist tajkuna.Tako je i u Hadžićima  DI „Bjelašnica“ prodata za  200.000 KM. Nakon što je čovjek uništio kolektiv, rasprodo najmodernije mašine,  kranove, postrojenja, hale,   Općina Hadžići, od tog istog tajkuna, ledinu sa smećem  kupila  za nemogućih,  čak 5,3 miliona KM. Za rubriku „Vjerovali ili ne“.

 ŠTO JE UNIŠTIO  GIGANTA  OPĆINA HADŽIĆI TAJKUNA NAGRADILA 5,3 MILIONA KM

  Dobro ste čuli. Vlast u Hadžićima milionima nagradila tajkuna nakon  što je uništio giganta, tvornicu koja je uzdigla Hadžiće, koje je radila više od 100  godina….Na tom istom mjestu, u industrijskoj zoni ta ista vlast  danas pravi trgovine, obećava  stotine radnih  mjesta, kada ono, na kraju,  ispade  sasvim drugo… 

U industrijkoj zoni , gdje je prije rata u tri smjene radilo  800 radnika,  danas  trgovina…

 Ta ista vlast danas  u becjenje prodaje zemlju, priorodne ljepote  Hadžća, koja  nema  cijenu…

Sada hoće i olimpijski Igman, planinu za koju su heroji krvarili u njenoj odbrani.Sve za nečije  intese. Ponovo će se pričati kule i gradove, napadati stručne ljude koji govore o pogubnoj politici,  nazivati ih ružnim imenima, jer oni neznaju drukčije…

 PRIJE RATA U OPĆINI RADILO OKO 20 SLUŽBENIKA , SA  SUDOM, NARODNOM I TO,POREZNOM UPRAVOM …BILO SVEGA OKO 70 ADMINISTRATIVACA

Prije rata  u Općini Hadžići radilo više od 20 službenika, Danas  je taj broj blizu 100 administrativaca.

Sa Općinskim sudom, Teritorijalnom i narodnom odbranom, Poreznom upravom… prije rata u Općini Hadžići radilo  više od 70 uposlenika.Danas nesmijemo ni spominjati koliki bi bio  broj administrativaca…

Sjećate se  papirića koji je pred izbore kružio općinom Hadžići.Neko je  napisao broj  službi i zaposlenih,  i ko je sve radio  u općinskim službama, i koliko je bilo uposlenika  sa Općinskim sudom, Poreznom upravom, …, koji su prije rata  bili u sastavu Općine.

Spisak službi i zaposlenih   stao je na jedan papirić.Šta mislite koliko bi danas trebalo prostora za sadašnju administraciju, koja se stalno povećava…?

KONKURS

 Ovih dana u Općini Hadžići raspisali  javni oglas za prijem u radni odnos na neodređeno vrijeme  –višeg referenta za ovjeru prepisa i legalizaciju potpisa.Treba li reći da se već zna njegovo ime….

N.SMAJLOVIĆ


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *