U ČETVRTAK SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA:  Hoće li se prodati olimpijski biser ?

Published On 22. February 2020. | By saliha | Aktuelnosti, Izdvojene vijesti, Multimedija Sve, Vijesti

Foto:Ovdje je održan dio XIV ZOI

Na sjednici Općinskog vijeća, koja će se održati u četrtak 27. februara,  sedma tačka dnevnog reda je razmatranje    nacrta Urbanistički projekt „Igman-Veliko polje“. Na istoj sjednici razmatrati će se  i Odluka o usvajanju Urbanističkog projekta „Igman-Veliko polje“ . Zatim, na istoj    sjednici  slijedi i nacrt odluke o provođenju Urbanističkog projekta „Igman-Veliko polje“. Sve odluke donijeti će se na toj sjednici.

Ponovo će se pričati o razvoju turizma,  bajke o procvati  Hadžića i stotinama zaposlenih, i kakvih se  čuda u proteklom periodu  nismo  naslušali. O tome nam govori i pismo mještana Osenika, a koje se odnosi na polemiku oko  izgradnji objekata na Oseniku i  sada  na Velikom polju.

ZAŠTO NISMO OBAVJEŠTENI

-Iako se to radilo na području naše općine, naše mjesne zajednice , za gradnju  objekata u Oseniku  uopće   nismo znali.  Saznali smo da je na čudan način  to donijeto na sjednici Općinskog vijeća.Navodno su prezentirali video materijal. Građani koji  bi se to  trebalo  najviše  ticati  bili su zaobiđeni. Kada smo se bunili i tražili objašnjenja, jer se  ipak radi na području naše mjesne zajednice, i trebali  da znamo bar nešto o tome, neki su nas napali.

“ Tko ste vi  da bilo šta tražite, da nam obustavljate projekte. Mi razvijamo općinu, hoćemo da Osnik bude turistički bum u Sarajevu, bolji od olimpijskih planina, a vi nam sada tu držite predavanje“…..

GDJE SU OBEĆANA RADNA MJESTA

Govorili nam da će se na Oseniku zaposliti oko 50 radnika,  da će  turistički komples  preporoditi ovo mjesto, da ćemo  za nekoliko godina biti poput Švicarske. Sada vas pitamo gdje su ti gosti, gdje je taj turizam, gdje je ta Švicarska, gdje je taj razvoj o čemu su pričali, gdje su ta radna mjesta i gdje je osim objekata i vila tajkuna bilo šta  drugo od onoga što su pričali.

SVE ZA NEČIJI INTERES

 Ovdje je sve pusto, nigdje nikoga.Koliko laži, kako su ubjedljivo govorili  to se riječima ne može opisati…. Sve zbog nečijeg interesa.Sigurni smo da će tako isto biti i  sa Igmanom. Neki tu debelo pune svoje džepove.

ZAŠTO NEMA INFORMACIJE

Nije nam jasno kako sada niko na tom istom Općinskom vijeću  ne traže informaciju o obećanom turizmu,broju gostiju, zaposlenih,da traže  prezentaciju svega onog što su govorili i poređivali Osenik i Švicarsku.Koliki je to prihod općine od turizma, kako su govorili,imali ga uopće, gdje su te brojke, gdje su informacije… Kako sada na jednom sve te priče padaju u zaborav….

ZAŠTO RASPRODAJU LJEPOTE OPĆINE

Zašto na sjednici Općinskog vijeća ne naprave informaciju o turizmu,šta je urađeno od obećanja, zašto se i u čijem interesu  sva ta  čuda tako lako obećavaju kada  treba prodati  naše predjele, gdje su radna mjesta, gdje je to sportsko izletište na Crepljanina i drugim mjestima, a nešto o tim pričama  gledali smo i u njihovom dokumentarnom filmu. Neka  kažu šta izuzev šuplje priče ima od toga.Prodali su nam najljepše predjele, ljepotu općine, sve je to sada  u rukama tajkuna, rasprodavaju nam općinu…U čijem je to interesu…

UMJESTO NAŠIH LJEPOTA NEKA PRODAJU BABOVINU

 Sigurni smo da će tako  biti i sa Velikim poljem i Igmanom.Laži, laži i samo laži….Dok se ne rasprodaju prirodne ljepote i olimpijski predjeli koji nemaju cijenu, i  dok pojedinci  ponovo ne  napune svoje džepovi….  Umjesto što prodaju državnu zemlju, naše ljepote, nek svim tim tajkunima prodaju svoju babovinu , a  ne naše olimpijske ljepotice koje nemaju cijenu, kaže se između ostalog u pismu mještana Osenika. ( Pismo smo uveliko skratili, izbacili imena koje spominju da imaju vilu ….)

ZAŠTO SE NE SMIJE DRUKČIJE MISLITI?

Može li se šta promjeniti, i da li je sve gotovo, vidjećemo na sjednici Općinskog vijeća.Prema saopćenju vijećnika Mirsada Dupovca, koji je objavljeno  nakon zadnje sjednice Općinskog vijeća,  malo je vjerovatno da  se bilo šta  može izmjeniti. Jer, bilo ko da se suprostavi, misli drukčije od vlasti biva šikaniran, napadnut, vrijeđan…Napad je, izleda ,najbolja odbrana.

Kada je uništavan park u Hadžićima govorili su o nekoj evropskoj čekaonic sa centralim grijanjem, javnim toaletom, uz gradilište  stavili maketu da će nastrešnici biti duž cijele autobuske stanice…Ima li išta od toga? Stabla su posječena, park zauvjek uništen. Da bi tu otvorili prodavnicu boja i lakova, pekaru…Za to uništili park ,pred očima sviju nas. Nečiji interesu ovdje su veći i od parka, koji je bio   srce Hadžića.

-Promišljati drugačije u ovdašnjim prilika znači imati neprijatelje, biti okarakteriziran kao neznalica, glupan, nevjernik, budaletina… i šta sve ne. Ali znate šta, ni ja o njima nemam nimalo drugačije mišljenje, kaže se između ostalog u pismu Dupovca.

LOPINAŠI KOJI SE BOGATE U „INTERESU GRAĐANA“

Uz to ja ću dodati, lopinaši koji se bogate u „interesu građana“. Ali oni to mogu, oni su Bogu bliži, oni to petkom nuliraju, i onda imaju novih sedam dana da harče ovo malo jada što je ostalo

Za lopovluk se ne pita. Lopovluk je u bosanskohercegovačkom društvu postao pravilo, – podrazumjeva se. Ne znam, možda bolje nismo ni zaslužili, ističe Dupovac.

ŠTA KAŽE STRUKA?

 O urbanističkom projektu „Igman – Veliko polje, razgovarali smo sa jednim stručnkom, čije ime za sada nećemo spominjati.

-Moram reći da o tome nisam  dovoljno upoznat. Pročitao sam polemiku u medijima.Ono što bi odmah na početku postavio pitanje je zašto Općina nije raspisala konkurs ako  želi na tom području  graditi .Siguran sam da bi imali mnogo veći profit. Zapamtite, ovo je olimpijska planina, gdje bi se, sigurno je, javili brojni  investitori iz inostranstva. Ljepota Igmana se ničim nemože platiti. Nije ovo seoska ledina da se tako nekome daje bez  tendera. Zašto općini nebi bilo u intersesu da višestruko zaradi ?

ZAŠTO NEMA KONKURSA ?

Drugo što bi postavio pitanje je da li se  to daje u zakup, na koliko godina, i šta općina u svom programu  planira    graditi. Jeli to spisak želja nekog tajkuna, hoće li građani biti uskraćeni  da uživaju u ljepotama Igmana, ili će za roštiljanje i druženje to istom tajkunu morati platiti da bi tu boravili, što bi bilo pogubno. Siguran sam da o svemu tome građani i nisu upoznati.

Ako se želi graditi teniski i drugi sportski tereni zašto država na svom zemljištu to isto nebi mogla uraditi. Višestruko bi se isplatilo. Zašto bi se  nekom prodale naše ljepote, kada to isto i mi možemo uraditi. Mnogo je pitanja na koje bi tražio odgovor, ali ne na ovakav način.Mi smo  milione dali tajkunu što  je uništio DI „ Bjelašnicu“. Umjesto da smo to uložili u gradnju objekata.Milionima  ga nagradili što  uništio fabriku sa 800 radnih mjesta. Gdje je tu logika?

AKO SE IGMAN PRODAJE TO JE ZLOČIN

Ako se odlukama   Igman , odnosno Veliko polje, zauvjek gubi, nekome prodaje  u stalno vlasništvo  onda je to zločin. I više od zločina. Sjetimo se šta je urađeno sa kriminalnim privatizacijama  preduzeće. Na račun tajkuna uništeni su naši najveći giganti. Sjetimo se šta se pričalo prije prodaje, a vidmo sada šta je od toga danas ostalo.

OLIMPIJSKI BISER NEMA CIJENU

Nadležni bi morali znati da olimpijske planine  nemaju cjenu i da tu nema prodaje niti bilo  koje nagodbe.

Bojim se da je to neko davno  dogovorio, i sada u ime tajkuna to isto realizuje.Očito, u  igri je veliki novac. Recimo, milione maraka izgubili smo kriminalni m vezama  državnih moćnika i tajkuna za mnoge objekte koje su ostale u Hrvatskoj.Mijarde su u pitanju, i zauvjek izgubljeni.I niko ne odgovara.

 Nadležni u općini trebaju dobro odvagati  prije što  donesu odluku.

 Igman i Veliko polje mora ostati u vlasništvu države, ne tajkuna. Sve drugo bilo bi i više od zločina.

Brine me što općina Hadžići nije raspisala javni tender. Iz iskustva znam da bi profit  bio višestruko veći. Pitanje je samo da li je to nekom  bilo u interesu…. kaže naš  sagovornik .

PRIMJER DI“ BJELAŠNICA“

Mnoge čudne stvari dešavali su se na području naše općine, poput krimanalne privatizacije Bjelašnice i kupovina ledine sa smećem od strane općine za nevjerovatnih 5,3 miliona KM.Što je uništio giganta i 800 radnih mjesta čovjek nagrađen milionima.Nakon kupovine ledine sa smećem u općini  govorili da ima veliki broj investitora, da će se novac  brzo  vratiti od kupovine  zemljišta , da je  jagme  investitora da to kupe u industrijskoj zoni, da je veliki interes da  dođu na ovo područje….

Šta danas ima od te priče?  U industrijskoj zoni izgrađena trgovina. Nevjerovatno! A na tom istom  mjestu trebala biti fabrika obuće, gdje bi radilo   mnogo  više radnika. Jedno se  govori, prikazuje građanima,  a sasvim drugo radi.

GDJE SU  FABRIKE?

Otplaćuje li općina i dalje kredit, ili su parcele već razgrabljene, tvornice izgrađene, kako su slatkorječno najavljivali. Prije četiri godine, pred izbore , govorili kako su napravili dobar posao.Vidite li vi te fabrike, radna mjesta, a od toga je prošlo dosta  vremena.

Hoće li ponovo pred izbore  isto govoriti, ali sada  o Igmanu.DI „ Bjelašnica“ je već zaboravljena.Bila je to priča dok se na sjednici Općinskog vijeća nisu usvojili svi potrebno dokumenti.

Kada je riječ o izborima i tu je već sve poznato, mada do toga ima više mjeseci. Sve se unprijed  zna, sve se  naštima. Govori to i Admir  Mujanović, nekada najbliži saradnik Hamde Ejubovića, načelnika općine Hadžići.

-„Ja sam svjedok da SDA krade glasove. U Hadžićima su načelnik Opštine i predsjednik SDA Hadžići naređivali da se kradu glasovi. Najveće krade su bile u Zoviku,Pazariću 1 i Tarcinu, Smucka , Vrbanja i Centar. Svjedočim to pred Bogom i narodom. Oni tim biračkim mjesta pokriju i biračke odbore i promatrače i onda rade šta hoće. Kada vide rezultate i nisu zadovoljni onda oni prilikom unošenja u računar skidaju i dodaje brojke kako im odgovara…, otvoreno preko društvenih mreža govori Mujanović. ( Ovo je samo mali dio njegovog govora).

Sve se unaprijed zna. Hoće li tako biti i sa  Velikim poljem, odnosno Igmanom.

I zaista,  nakon sjednici Općinskog vijeća neko će slatko zapjevati „Sa Igmana je pogledat je lijepo“.

N.SMAJLOVIĆ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *