SJEDNICA OV-a HADŽIĆI: Nepoznanica oko Urbanističkog projekta „ Igman-Veliko polje“

Published On 27. February 2020. | By saliha | Aktuelnosti, Izdvojene vijesti, Vijesti

Fot0: Na Igmanu i Velikom polju održan dio  XIV ZOI, najveće sportske manifestacije u svijetu

Meni nije jasno  kako se ovo radi,po  meni  to nije  ispravno, kazao je između ostalog vijećnik SDP-a  Mirsad Dupovac. Zašto nema konkursa i drugih procedura?

 

Većinom glasova na   sjednici Općinskog vijeća usvojen je  nacrt Urabanističkog projekta  „Igman -Veliko polje“,  Odluka o usvajanju Urbanističkog projekta „Igman-Veliko polje“ ,  i nacrt Odluke o provođenju Urbanističkog projekta „Igman-Veliko polje“.

– Meni nije jasno  kako se ovo radi,po  meni  to nije  ispravno, kazao je između ostalog vijećnik SDP Mirsad Dupovac.

HOĆEMO LI PONOVO ŽALITI?

 Kada vijećnicima i stručnim ljudima iz ove oblasti nije jasno, onda se postavlja pitanje kako će biti građanima, i jeli ovo  još jedna,  poput parka  u centru Hadžići,  nepoznanica za kojoj će građani žaliti.

Prošli put objavili  smo razgovor sa  stručnjakom  i pitali za mišljenje o  Urbanističkom projektu” Igman-Veliko polje”.

ZAŠTO BEZ KONKURSA?

Po njemu ovakav način rada prodaje olimpijskog bisera  bez konkursa  i  drugih odgovarajućih procedura,  gdje bi se   birao najbolji investitor,  a gdje bi u odabiru bili stručni ljudi iz ove oblasati, nije dobar.

Iz materijala , kaže, nemože vidjeti  da li se  olimpijski Igman, odnosno Veliko polje, gdje je održan dio XIV Zimskih olimpijskih igara, najveće sportske manifestacije u svijetu  prodaje nekom u stalno  vlasništvo, po kojoj  cijeni i odluci, proceduri i  drugim normativnim aktima.Kada je  to donešeno, na osnovu kojih odluka nadležnih organa….

Dalje,da li se daje u zakup, na koliko godina, po kojoj cijeni  investitor godišnje plaća  zeljište, da li ti objekti koje sutra sagradi poslije isteka ugovora, ako ga uopće ima, ostaju u vlasništvu države, odnosno općine  Hadžići ,koja je komisija dala mišljenje da  je ta  cijena  realna , ko je i kada sklopio ugovor…

Moram reći da po meni ovdje nisu čista posla. Mnogo je pitanje koje bi postavio nadležnim da sam kojim  slučajem  vijećnik i bio u prilici da govorim po ovom pitanju, kaže naš sagovornik.

KOME NIJE U INTERSU DA DRŽAVA ZARADI

I zaista ovdje se ne prodaje seoska ledina već  olimpijski predjeli  gdje bi  putem tendera, odnosno konkursa bilo dosta zainteresovanih stranih investitora, i gdje bi općina  višestruko  zaradila.Pitanje je samo da li je to nekome bilo u intersu? Da jeste sigurno bi raspitaliu  konkurs , tražili najboljeg investitora, a ne na ovakav način , po svaku cijenu težiti  da za  nekog, iz samo njima poznatih razlogaju,  proguraju nečije želje.

Preko Općinskog vijeća  i drugih nadležnih organa provešće se potrebne  procedure ,i sutra kada se pokaže da tako ipak nije trebalo raditi, sva krivica  prebaciti  će se na  kolektivni organ- Općinsko vijeće,  gdje vlast ima većinu, i sutra ostati potpuno čisti.

KRIMINALNA PRIVATIZACIJA

Poput kriminalne privatizacije ponovo će ušićati tajkuni i mešetari, koji su do temlja unišile firme Regijonalnog nivoa.

Na sličan način uništili su park u centru Hadžića, srcu  općine, koji je planski izgrađen, koji je otvarao izgled  Hadžića. Govorili da tu grade evropsku čekaonicu sa centralnim grijanjem, javni toalet, da se za to moramo nešto žrtvovati…

GRAĐANI PONOVO PREVARENI

I ovdje sve slagali. Ništa od toga.Građani ponovo prevareni. Od te iste vlasti i vijećnika kojima  su  građani dali povjerenje.

Da bi  bili uvjerljiviji, da bi smanjili revolt građana koji su opravdano negodovali zašto uništavaju park, srce  općine , stavili  maketu  na samom gradilištu, da će biti nakriven duž cijele autobuske stanice, da će to biti moderno zdanje… I tu ponovo slagali.

PARK UNIŠTILI ZBOG PRODAVNICE BOJA I LAKOVA…

Pitamo se hoće li tako isto biti i sa Igmanom i Velikim poljem. Park je uništen zbog nekih tajkuna, da tu u parku imaju prodavnicu boja i lakova, pekaru… Za nevjerovati!

 Hoće li ti isti imati obraza da se ponovo kandiduju, traže mandat, ponovo slažu, i ponovo  rade  isto.

Šta smo dobili od toga? Prodavnicu boja i lakova pekaru, kioske …Svi ti objekti mogli su biti izgrađeni bilo gdje. Neko je želio da to bude u parku, da se posjeku stabla, uništi srce općine. Neviđen skandal, za koji niko nije odgovarao.

TABLE ĆE BITI POSTAVLJENE

U znak trajnog sjećanje na  uništeni park, na toj istoj autobuskoj stanici, postavljena je tabla,da svijedoči o jednom lijepom uništenom parku zbog nečije samovolje i tajkuna, da opominje i govori šta su Hadžići imali, a ovi danas uništili.

Vlast je skinula.Prema pismu građana  doći se vrijeme da se ponovo postavi. I ne samo tu. Već i kod benzinsxke pumpe braće  Mujić i drugim objektima.

UMJESTO MOTELA  AUTOPRAONICA I BENZINSKA PUMPA

U srcu Hadžića, između dvije najveće stambene zgrade, gdje se trebao graditi motel, izgrađena autopranica i benzinska pumpa.Ponovo urušen izgled Hadžića. Postaviće se i na drugim mjestima. Kažu i na Igmanu i Velikom polju, napisati će i imena vijećnika koju su podržali prodaju  Igmana. Da svijedoči o jednom vremenu …

ZAŠTO NEMA ZASLUŽNIH?

Prilikom razmatranja  dodjele Općinskih priznanju, u povodu 6. marta Dana reintegracije općine, na sjednici Općinskog vijeća vodila se polemika gde je rečeno  da su opet izostavljeni  najazaslužniji, koji su priznanja trebala dobiti prije više godina .

-Salem Dupovac je priznanje trebao dobiti još prije deset godina. Tada je bio i predložen, ali mu se,na žalost, tek  sada dodjeljuje.To je i više nego tužno, rečeno je na sjednici.Pominjana su i imena lica koja su ove godine trebala dobiti neka od priznanja.

DOBITNICI PRIZNANJA

Na kraju usvojen je prijedlog  Komisije da  „Šestomartovsku plaketu“, najveće općinsko priznanje dobije  Udruženje za traženje zarobljenih i nestalih iz Hadžića, a od pojedinaca  Muhamed Čović i Salem Dupovac.

Na svečanpj sjednici Općinskog vijeća 6. marta kolektivo priznanje  „Zahvalnicu općine Hadžići“ uručiti će se predstavniku  TR „ Željo i obala“, a od pojedinaca Feridi Nišić, Nusretu Topalović i  Muhamedu Dupovac.

Posebno počasno priznanje „ Prijatelj Hadžića“  dobio je Nermin Subašić.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *