ČOVJEK  SE POZNAJE PO DJELIMA : HUMANISTA VELIKOG SRCA, KOJI POMAŽE LJUDIMA….

Published On 24. March 2020. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

Foto: Dok neki dobivaju darove od 200  hiljada eura, drugi hranu traže po kotejnerima.Po kojoj to vjeri i Božijim knjigama može  tako…..

Admir Mujanović , bivši vijećnik Općinskog vijeća  Hadžići ,u ovoj teškoj situciji , borbi protiv pandemije, pokazao se da je čovjek  velikog  srca, humanista ,čovjek koji je uvijek spreman pomoći, jednom riječju, što bi  se  narodnim jeziko  kazalo–ljudeskara.

 Dokazao se na djelima, kako se radi u prevazilaženju ovog zla,u borbi za čovjeka, kako da se u ovim teškim trenucima,do sada nezabilježenim u svijetu, pomaže sugrađanima, ali i svima onim kojima je  najpotrebnije. Od svojih sredstava donirao je za Dom zdravlja, policiju i druge organizacije, koji su na prvoj borbnoj liniji u sprečavanja širenja ove bolesti. Admir je široke ruke bio i za običnog čovjeka.Ali, tu ne misli stati.

Zajedno s njim u akciju  je bilo   više sugrađana, krčili su put  u prevazilaženju problema, nabavljali stavri koji su se pokazali napotrebnijim.Svaka čast !

„ČOVJEK SE POZNAJE U NEVOLJI“

Admir je kenunuo u  širu akciju, i svakako na tome mu treba čestitati.Narodna poslovica kaže,  čovjek se poznaje kada je najpotrebnije.U najtežim trenucima pokazao je svu ljepotu čovjeka, veliko srce,da je humanist  na djelu, da je veliki prijatelj, koji će svakome pružiti ruku, posebno u teškim situacijama, na koga se, u svako doba  čovjek može osloniti. Priznaćemo, ipak, danas je malo  takvih.

TUŽILAŠTVU PRIJAVIO NEZAKONITI DAR OD 200 HILJADA EURA

Istovremeno, on je čovjek za pravdu, i kako reče jedan naš surađanin,  reže jače od  sablje. Javno će reći o negativnostima, bez obzira o kome je riječ, da li se radi o svom „ prijatelju“,bliskom drugu, ili bilo kome drugom. Govori to i činjenica da je  Tužilaštvu prijavio dar od čak 200 hiljada eura, investira kome je općina na Vilovcu prodala  300 dunuma zemlje.

Nije  mogao gledati da se sredstva, koja su trebala biti u Budžetu općine, slijevaju u nečije džepove, da se darovima, koji su, priznaćete nisu mali, neradi po zakonu  , da se zbog svoje koristi prodaje čak i šuma JKP „Sarajevo-šume“…. da je time država uveliko oštećena, da je uveliko manje naplaćeno u kasu općine… A, koliko je još bilo takvih i sličnih darova, koliko su pojedinci  napunili svoje džepove, teško će se utvrditi…

Upravo zbog  takvih stavri, kako javno kaže,i rastao se sa tim ljudima.

KOLIKO BI NAS TAKO NEŠTO UČINILO ?

Pitamo se, koliko bi ljudi tako nešto učinilo, koliko bi njih puput Admira, javno kazali šta se radi, da u tome ne želi učestvovati, da tako nešto, kako kaže,  nije ni po ljudskim i Božijim zakonima, da će se energično boriti protiv toga, biti na prvoj borbenoj liniji za pravdu, za običnog čovjeka, ..

Veoma malo, na prste se mogu nabrojati.

Nažalost, većina njih danas su ulizice, koji će za neki svoj šićar prodati mandate,prirodne ljepote, fabrike, ljude, pa i državu…

Dotle,  više od 5.000 građana općine Hadžići primaju  neku od vrsta socijalne pomoći. Danas, na žalost,  u noćne sate, sakriveni od stida, sve više njih možemo vidjeti kako  rove po kotenerima…Čovjeku srce da pukne kada tu ugleda nanu,s kišobranom više glave, kako je nebi prepoznali…Nažalos, sve je više i mlađih osoba, koji tu vide spas.Posla nema, djeca traže nešto pojesti….  Neki preživljavaju zahvaljjući javnoj kuhinji u Tarčinu…

UKLJUČITE SE U AKCIJU

Admir je javno pozvao nadležne u općini Hadžići i vijećnike Općinskog vijeća, koje je također kritikovao  zbog povećanja plate i paušala, da i oni daju svoj doprinos, uključe se u akciju, pokažu humanost, solidarnost sa drugim.

U cijelosti donosimo  pismo u kojem kaže, citiramo:

PISMO MUJANOVIĆA

„Pozivam sve vijećnike Opštine Hadžići da se odreknu paušali,načelnika Opštine da se odrekne 2/3 plate.

Federalnog parlamentarca da se odrekne primanja u PFBiH.Sve članove nadzornih odbora,upravnih odbora,odbora za reviziju,komisija…da se odreknu paušala.

Sve uposlenike koji su na budzetu, a koji imaju plate veće od potrošačke korpe,da se odreknu preko tog dijela.

 

ZAŠTO PRIMANJA PO VIŠE OSNOVA!

Pozivam sve one koji imaju primanja po više osnova da zadrže samo jedno primanje.
Mnogo je naših sugrađana u potrebi bilo i prije ove nevolje,danas su još više u potrebi. Mnogo je naših sugrađana ostalo bez posla, koji su sada u nevolji i trebaju pomoć.

Ja Vas sve molim, kao čovjek da to uradite, to je ljudski i moralno.

Mi, građani  plaćamo vas našim parama.Onaj ko to ne uradi taj nije moralan i nema ljudkosti u sebi.To ste već trebali  da uradite.

UČINITE TO ODMAH, BEZ ODLAGANJA

Ja sam  danima čekao da čujem tu vijest, ali nažalost nisam je čuo.Još jednom vas molim učinite to odmah i bez odlaganja.

Ovo je period kada moramo i po ljudskim i Božjim zakonima biti solidarni i pomagati jedni druge.

Ovo nevidljivo zlo nas je napalo. Samo ako se budemo oslanjali jedni na druge,pomagali jedni drugima i dijelili sve,možemo lakše prevazići  tegobe.Pred ovim nevidljivim zlom  svi  smo isti, ono ne bira.Svakog od nas može da zadesi nevolja.

Molim Uzvišenog Boga da svima omekša srca, da jedni drugima olakšamo.
Dragi građani pozovite ih i Vi ovim putem, da to urade“. Završen citat.

Šta reći nakon toga.Svaka riječ bila bi suvišna.Ostaje da vidimo dali će i oni krenuti putem solidarnosti, humanosti, biti ljudi, spremni pomoći drugom u nevolji. Odreći se dio svojih primanja, a da tom prilikom ništa  neće ni  osjetiti…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *