HDZ pokušava zataškati slučaj uhapšenog inspektora Marina Rebca

Published On 27. March 2020. | By saliha | Vijesti

Ilustracija – nije vezano za tekst Foto: Federalna uprava za inspekcijeske poslove

SARAJEVO, (Patria) – Policijski službenici Federalne uprave policije uhapsili su 22. marta na graničnom prijelazu Orašje sanitarnog inspektora Federalne uprave za inspekcijske poslove, inicijala M.R.

Uhapšen je za krivično djelo “Primanje dara i drugih oblika koristi“.

On je, kako je tada navedeno iz FUP-a, u svojstvu sanitarnog inspektora na graničnom prijelazu, 17. marta 2020. godine, za manju novčanu dobit propustio da izvrši sanitarnu kontrolu i naloži upravne mjere izolacije dvojici građana koji su se vraćali iz zemlje koja je zahvaćena pandemijom COVID 19, te istima omogućio ulazak u Bosnu I Hercegovinu.

U sklopu navedenih aktivnosti, a na osnovu naredbe nadležnog Suda izvršen je pretres službenih prostorija Sanitarne inspekcije koje je koristio osumnjičeni.

Patria saznaje da je uhapšeni inspektor Marin Rebac. Inače, HDZ-ov kadar i brat supruge Nevenka Hercega premijera HNK. Herceg je danas novinarima u Mostaru potvrdio da je njegova supruga u srodstvu s inspektorom, ali nije želio detaljisati. 

Marin Rebac je diplomirani veterinar rođen 1962.godine iz Dervente. Međutim, Rebac je jedan u nizu kadrova o kojima smo pisali ranije, koji žive u Hrvatskoj a platu zarađuju u Bosni i Hercegovini. Rebac živi u Slavonskom Brodu (Hrvatska), a radi na GP Orašje. 
 
Izvori Patrije iz grada na Savi kažu da je, prije nego je postao sanitarni inspektor, radio na istom prelazu kao veterinarski inspektor. 
 
Rebac je u mandatu 1998. – 2000. bio zastupnik u Skupštini RS kao delegat HDZ-a BiH. 
 
Naši izvori kažu da postoji sumnja da se zbog familijarnih i političkih veza cijeli slučaj pokušava zataškati, iako osim dva dokumentovana slučaja niko ne zna je li Rebac radio u drugim slučajevima. U slučaju da jeste, novi klasteri nisu isključeni. 

Rebac ima dvojno državljanstvo (BiH i Hrvatske) i postavlja se pitanje šta ako ode u susjednu zemlju. Hoće li biti samo još jedno na spisku imena koji su izbjegli procese u BiH zahvaljujući dvojnom državljanstvu?  
Ono što dodatno ukazuje na pokušaj zataškavanja je pitanje iz Granične policije BiH “je li FUP nadležan za akciju na prostoru GP Orašja pored Granične policije?”.
 
O stanju na GP Orašje i komandiru jedinice Granične policije Orašje Zdravku Sedlu već smo dovoljno pisali. 
 
Na kraju, možda je ovu vijest i najbolje završiti riječima direktora Federalne uprave za inspekcijske poslove Anisa Ajdinovića, nakon hapšenja Rebca: “Želim se zahvaliti Federalnoj upravi policije i kolegama koji su sudjelovali u ovim operativnim aktivnostima kako bi se ovo lice blagovremeno udaljilo s dužnosti i suočilo s posljedicama svojih sramotnih i nečasnih djela”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *