Evropu plaše mladi nezaposleni

Published On 17. November 2013. | By admin | Aktuelnosti, Globus

 

Svjetska elita najviše strahuje od rasta nejednakosti i socijalnih nemira, pokazuje globalna studija Svjetskog ekonomskog foruma.

Sve veća nezaposlenost, siromaštvo i ekonomska nejednakost među ljudima u mnogim zemljama svijeta biće glavni izazovi u 2014. godini.

Anketu je sproveo Svjetski ekonomski forum među 1.500 ekonomista, političara i intelektualaca sa svih kontinenata.

Svjetski ekonomski forum najpoznatiji je po svom godišnjem sastanku na Davosu.

Velika nezaposlenost trenutno je najveći ekonomski i politički problem, smatra većina ispitanika i borbu protiv nezaposlenosti navode kao problem koji mora imati apsolutni prioritet za nadležne vlade.

U Sjevernoj i Srednjoj Americi i Aziji politička i poslovna elita ima drugačiji pogled i kao glavni problem vidi sve veću razliku između bogatih i siromašnih.

Od socijalnih nemira najviše strahuje Evropa. Jedan od pet predstavnika evropske elite smatra da će visok nivo nezaposlenosti biti najaveći izazov i u narednoj godini. U vrhu ljestvice je i strah da evropska privreda neće rasti ni u 2014. godini, a to bi dodatno moglo povećati socijalne napetosti.

“Imamo generaciju koja svoj poslovni život počinje u potpunom beznađu. Ljudima, posebno mladima, mora se omogućiti posao, inače ćemo biti svjedoci raspadanja društvenog tkiva”, upozorava se u istraživanju Svjetskog ekonomskog foruma.

I dok Evropa muku muči sa nezaposlenošću, u Americi i Aziji glavni problem je neravnomjerna raspodjela dobiti, pa bogati postaju još bogatiji, a siromašni još siromašniji.

“Sve veće razlike u bogatstvu ugrožavaju socijalnu stabilnost na nacionalnim nivoima. Ovaj problem je u velikoj mjeri zanemaren i ne pristupa mu se ozbiljno”, navode autori izvještaja.

Jedino Nijemci ne strahuju od nezaposlenosti, raslojavanja i socijalnih nemira. Njemačka elita u 2014. godini najviše strahuje od sajber kriminala i sajber napada na njihova poduzeća.

izvor – www.b92.net


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *