JAVNOST MORA ZNATI Hamdo hoće da proda Igman!

Published On 2. February 2021. | By saliha | Aktuelnosti, Izdvojene vijesti, Multimedija Sve, Vijesti

Piše: Rasim BELKO

Navikli smo da nam na dječjim igralištima grade stambene komplekse, navikli smo na urbicid kojim se estetski uništavaju naselja i gradovi. Navikli smo i na mini grad u podnožju ski staza na Bjelašnici. 

Na svašta su nas navikli. Ono o čemu ćete sada čitati nije izvela još niti jedna vlast u Bosni i Hercegovini. Načelnik Hadžića Hamdo Ejubović (SDA) i njegova vijećnička većina krenuli su akciju kodnog naziva “Prodaja Igmana”. 

Ovo je još jedna od priča u kojima sami sebi, kroz izbore, izglasamo minsko polje, pa se čudimo što ginemo. 

Nekad prije 15-ak dana na jednoj Facebook grupi ugledah objavu “Sprema se prodaja 380 hiljada m2 Velikog Polja na Igmanu”. Nevjerujući da je Hamdo spreman prodati Igman iznova sam čitao tu objavu.

A onda se obratih njenom autoru. Admir Mujanović, općinski vijećnik u Hadžićima (Nezavisni blok) odgovara u roku nekoliko minuta. “Spreman sam argumentovano i dokumentovano sve dokazati”, glasio je odgovor. 

Donio je Mujanović torbu dokumenata iz kojih je jasno da Hamdo sam ne može prodati Igman i da u cijeloj igri ima daleko više igrača, onih dole i onih u samom vrhu. 

Vjerovatno su tada Ejubović i kreatori projekta pomislili da su završili posao, pa je ovaj plan uvršten u dnevni red prošle sjednice OV Hadžići. Predlagač je Ejubović. Ali, planovi su ubrzo ugroženi dolaskom nove vlasti u Kantonu Sarajevu. 

Jedno “HITNO” sve je promijenilo

Prije nego detaljnije opišemo šta je to bilo hitno, neophodno je istaći da postoji dokument Mišljenja koje bivši ministar Kapidžić nije potpisao. U tom Mišljenju struka, ali i druge institucije kojih se tiče projekat “Igman – Veliko Polje”, iznijeli su sve štetne posljedice, nedostatke i mogući kolaps u snabdijevanju vodom Grad Sarajevo. 

Iako je trebao potpisati baš ovo, stručno Mišljenje, koje je kontrolirala Zijada Krvavac, pomoćnik ministra za zaštitu okoliša, Kapidžić se odlučio napraviti drugi, nezakonit i nestručan dokument mišljenja. 

Mujanović kaže da bi ovaj projekat maksimalno ugrozio vodosnabdijevanje Sarajeva. 

“Projekat obuhvata drugu, treću i četvrtu kategoriju vodnog područja. Ispod ovog područja je jezero iz kojeg istječe Vrelo Bosne. Primjera radi, druga kategorija je slivno područje, kroz koje se slivaju sve vode s Igmana i završavaju na Vrelu Bosne”, dodaje Mujanović. 

I tu dolazimo do onog “HITNO”. U dokumentu s oznakom “HITNO”, kojeg potpisuje novi ministar Enver Hadžiahmetović, između ostalog, kaže se: “Cjelovito Mišljenje o Izvještaju o strategijskoj procjeni predmetnog plana na okoliš bazirano na stručnom stavu Sektora zaštite okoliša, nadležnih organa i stručnih institucija je pripremljeno, ali iz nepoznatih razloga nije Vam službeno dostavljeno. Taj propust ispravljamo ovom prilikom”.

Na kaju ovog dokumenta navedena je sva srž problema: “Ukoliko se i pored upozorenja da su napravljene značajne proceduralne greške i zanemarena mišljenja javnosti, nastavi usvajanje Plana, smatraćemo Zavod odgovornim za kršenje propisa, netransparentan i nestručan rad prilikom izrade ovog Plana”.

I gle čuda, na već pomenutoj protekloj sjednici OV Hadžići predlagač tačke Plan urbanističkog projekta “Igman – Veliko Polje”, načelnik Ejubović povlači tačku s dnevnog reda. 

No, to ni izbliza ne znači da će odustati. 

“Javnost je ključ. Javnost se mora uključiti u ovu priču. Mora se mijenjati svijest građana. Igman je imovina građana, a neko je želi prodati. Postoje daleko jednostavnija rješenja. Neka Skupština KS proglasi Igman područjem javnog interesa, neka potom Općina Hadžići da investitoru pod koncesiju to područje. Nisam protiv projekata, ai jesam protiv ovakvog rada. I još nešto, ne smiju se graditi podzemne garaže i slični objekti. Postoji puno boljih i lakših načina da se to riješi”, poručuje Mujanović. 

Dodaje da bi volio pred javnosti, u nekoj tv emisiji sa bivšim i sadašnjim ministrom, stručnjacima i načelnikom Ejubovićem do kraja, argumentovano raspravljati o ovoj problematici. 

Na kraju, ali ne manje bitno, treba reći da su protiv projekta svoje mišljenje iznijeli i Olimpijski komitet BiH, ali i brojne druge institucije i pojedinci.

Vrijeme je da shvatimo da je to naše i da niko nema pravo da nam oduzme Igman, rekao bih Mujanović. 

Mi bismo zaključili da je krajnje vrijeme da počnemo brinuti o svojoj sudbini i sudbini države u kojoj smo rođeni. Jer, ako je Hamdo spreman prodati Igman, hoće li sljedeći Hamdo prodati državu!?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *