Blinken o Mladiću: Uprkos naporima nisu uspjeli sakriti dokaze najmračnijih zločina

Published On 8. June 2021. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

SARAJEVO, (Patria) – Današnja odluka Međunarodnog rezidualnog mehanizma Ujedinjenih nacija za krivične sudove kojom je potvrđena osuđujuća presuda za Ratka Mladića zbog optužbi za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine donosi mjeru dugo očekivane pravde za žrtve i njihove porodice u Bosni i Hercegovini, poručio je američki državni sekretar Antony Blinken.

“Kao bivši zapovjednik vojske bosanskih Srba, Mladić je bio ključna figura u kampanji s zastrašujućim ciljem trajnog uklanjanja bošnjačkog i hrvatskog stanovništva Bosne i Hercegovine s teritorije pod srpskom kontrolom. Zločini počinjeni u Bosni i Hercegovini označavaju jedno od najmračnijih poglavlja istorije nakon Drugog svjetskog rata. Uprkos naporima počinitelja da ućutkaju svjedoke, čuvaju dokaze o njihovim zločinima i izbjegavaju naloge za hapšenje, pravda je prevladala u ovom slučaju. Pohvaljujemo hrabrost i otpornost preživjelih i njihovih najmilijih koji su se nastavili boriti za službeno priznanje ovih zločina”, istakao je Blinken.

“Kako se približavamo 26. godišnjici genocida u Srebrenici, nadamo se da će presuda Žalbenog vijeća donijeti mjeru mira žrtvama i njihovim najmilijima. Zahvalni smo na dugogodišnjem radu Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove na izvršavanju pravde u ovom slučaju. Sjedinjene Države će i dalje pritiskati za pravdu, međusobno povjerenje i pomirenje kao temelj mira i stabilnosti”, navodi se u reakciji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *