Weber: Schmidt shvata da je teritorijalni integritet BiH pod prijetnjom, još traži svoj pristup

Published On 18. September 2021. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

SARAJEVO, (Patria) – Nije šokantna izjava kada je visoki predstavnik Christian Schmidt rekao da je došao da čuva teritorijalni integritet BiH jer shvata da je pod prijetnjom teritorijalni integritet i da se nešto u pogrešnom pravcu dešava, kazao je Bodo Weber,  njemački politički analitičar i viši saradnik Vijeća Centra za politiku demokratizacije za Face TV.

On je kazao da je njemačka kacelarka Angela Merkel imala svijest da BiH ostaje kao nezavršen posao i smatrala je da treba jači angažman.

„Drugo je pitanje da li Schmidt ima jasnu ideju i da li je došao sa strateškom idejom. Po meni on tek traži taj svoj politički pristup i strategiju. Prve izjave su bile jako dobre i pokazao je određeno razumijevanje, onda imamo nesretne izjave na simpoziju u Njemačkoj koje su obrisane sada i što je loš potez. Vjerujem da se radilo o nespretnim izjavama ali bi trebao biti oprezniji u svojim izjavama kako ne bi ostavljao utisak da se svrstava na neku stranu”, kaže Weber i dodaje da visoki predstavnik “opipava teren”.

Na pitanje zašto je Merkel otišla samo u Beograd i Tiranu Weber je kazao da treba posmatrati s pozitivne strane što je došla na Zapadni Balkan i pokazala je da joj je bitna ova regija.

“Možda je izabrala te dvije države jer joj prave najveće probleme”, kazao je Weber.

Na pitanje da li je ona za  Open Balkan ili je isključivo za Berlinski proces Weber je kazao da se iz izjava Angele Merkel moglo shvatiti da Berlin nije za inicijativu Open Balkan i da je to na neki način paralelni proces sa Berlinskim procesom.

“Inicijativa je počela kao neka reakcija na blokadu pretpristupnih pregovora za Albaniju i Sjevernu Makedoniju. Macron je protiv proširenja i to će ostati kao jedan od neuspjeha Merkel što nije uspjela to deblokirati i održati politiku proširenja EU”, kazao je Weber.

Weber je kazao da su u cijeloj regiji Zapadnog Balkana uključujući posebno BiH blokirani procesi.

“Vjerujem da neće doći do ispunjavanja agendi iz 90-ih, ali ovo je presudna godina i zbog odlaska Merkel, izbora u Njemačkoj, predsjedničkih izbora u Francuskoj. Regiji je potrebno i EU je potrebno određeno osnaživanje i resetovanjem politike prema Zapadnom Balkanu i novi kancelar ili kancelarka Njemačke će morati ući i u svađu ako treba u EU”, kazao je Weber.

Na pitanje kako komentira što je Metju Palmer imenovan za specijalnog izaslanika za izbornu reformu u BiH, Weber je kazao kako je “to tužno lutanje Bidenove administracije”.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *