KORISNO Kako pčelinji vosak pomaže u zaštiti kože

Published On 21. September 2021. | By saliha | Magazin

Ima vitamin A, koji poboljšava hidrataciju kože i podstiče regeneraciju ćelija

Med je možda najpopularniji proizvod koji stvaraju pčele, ali daleko od toga da je jedini koristan. Riječ apiterapija se odnosi na praksu upotrebe pčelinjih proizvoda poput meda, pčelinjeg polena, matične mliječi i pčelinjeg voska na koristan način. Čak se i otrov pčele koristio terapeutski.

Pčelinji vosak je odličan dodatak kozmetičkim proizvodima iz mnogo razloga. Kada se koristi u losionima i kremama, pčelinji vosak stvara barijeru koja pomaže u zatvaranju vlage u kožu. Ovo je posebno korisno za usne tokom sušnih zimskih mjeseci. Ova barijera, također, pomaže u zaštiti kože od toksina iz okoline. Za razliku od vazelina, koji se koristi u velikom broju kozmetičkih proizvoda, pčelinji vosak neće „ugušiti“ kožu, već će joj omogućiti da diše, a da pritom pruža zaštitnu barijeru.

Pčelinji vosak pomaže pri zgušnjavanju domaće kozmetike i losiona jer je čvrst na sobnoj temperaturi i ima relativno visoku tačku topljenja od 147 Celzijevih stepeni. Ovo je posebno korisno u receptima koji uključuju velike količine kokosovog ulja, koje ima nisku tačku topljenja, ili drugih ulja koja su tečna na sobnoj temperaturi.

Pčelinji vosak, također, ima vitamin A koji poboljšava hidrataciju kože i podstiče regeneraciju ćelija. Možete ga koristiti kao domaći dezodorans, balzam za usne, za svijeće, domaći sapun…


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *