Delegacija EU za NAP o snimku Tadić-Mehmedagić: Odmah istražiti zloupotrebe ovlasti

Published On 21. September 2021. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

SARAJEVO, (Patria) –  Audiosnimak razgovora direktora OSA-e Osmana Mehmedagića i glavne državne tužiteljice Gordane Tadić i tužiteljice Ozrenke Nešković koji je prošle sedmice objavljen u medijima, a čiju je autentičnost potvrdila Tadić navodeći da je nastao u julu 2019. godine, za Delegaciju Evropske unije u BiH “nameće ozbiljna pitanja o profesionalnom integritetu”.

Na pitanje koji je stav Delegacije EU o audiosnimku na kojem se čuju podaci koje javnost ne bi trebala znati, a direktor OSA-e otkriva tajne podatke i one koje su prikupili operativnim radom, a otkriva ih tužiteljicama, te da li ove osobe mogu ostati na pozicijama i očekuju li disciplinske postupke, odgovorio je glasnogovornik Delegacije Evropske unije i Ureda specijalnog predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini Ferdinand Koenig.

“Jačanje vladavine prava i borba protiv korupcije i dalje su u samoj srži procesa evropskih integracija Bosne i Hercegovine. Nosioci javnih funkcija imaju odgovornost djelovati u interesu javnosti, te se stoga trebaju pridržavati najviših standarda profesionalnosti i integriteta“, navodi se u odgovoru.

Glavna tužiteljica nije prijavila da je direktor OSA-e pokušao utjecati na predmet u kojem je on osumnjičeni, a što je trebala uraditi.

„Činjenica da se ovaj razgovor dogodio nameće ozbiljna pitanja o profesionalnom integritetu. Bilo kakvi navodi o zloupotrebi ovlasti ili o drugim primjerima neprimjerenog ponašanja trebaju odmah biti istraženi od strane nadležnih tijela. Niko ne smije biti iznad zakona, bez obzira na poziciju koju obnaša“, naveo je Koenig.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *