Trojka gubi skupštinsku većinu, SBB uskače ali nije zainteresiran za koaliciju

Published On 21. September 2021. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

Piše: Amra Vrabac

“Trojka je jaka ko beton”, izgovara premijer KS Edin Forto na svako novinarsko pitanje kakvi su odnosi unutar tri stranke koje čine vlast u Kantonu Sarajevo.

No, da li je to zaista tako? Ne tako davno, sa sedam glasova ministara iz NIP-a u Vladi KS stavljena je van snage odluka o zaštiti ventilacionih koridora.

To je bio jedan od pokazatelja da je NIP-u data moć da preglasa svaku odluku u Vladi KS. Predsjednik NIP-a i skupštinski zastupnik Elmedin Konaković kazao je „kako su drugi partneri (SDP BiH i Naša stranka) smatrali da sada nije dobar tajming za takvu odluku te da nisu imali njihovu podršku“.

Istina je da najveći broj zastupnika u Skupštini KS ima Narod i pravda, ali bez partnera ne mogu donositi odluke. Iako je u jednom periodu trojka imala 19 ruku, prelaskom Admele Hodžić u Stranku za BiH na tu ruku trojka više ne može bezrezervno računati. Samostalni zastupnik Damir Marjanović nakon epizode sa bivšom ministricom visokog obrazovanja Melikom Husić-Mehmedović i neusvajanjem Nacrta Zakona o visokom obrazovanju također je promijenio svoj odnos.

Na sjednici 7. septembra zaključak Elvedina Okerića o inicijativi da VSTV pokrene smjenu glavne kantonalne tužiteljice Sabine Sarajlija usvojen je sa 18 glasova, 17 ruku trojke i Zvonka Marića iz SBB-a. Na nastavku te sjednice 13. septembra zaključak Danijele Kristić (NIP) da Tužilaštvo KS odmah pokrene provjeru diplome direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović također je usvojen uz podršku SBB (Zvonko Marić, Bilsena Šahman, Dževad Poturak, Fahrudin Pecikoza) i 17 glasova trojke.

Zvonko Marić je u razgovoru za Patriju kazao da SBB jeste glasao za provjeru diplome Sebije Izetbegović, kao i da je on bio 18. glas za usvajanje Okerićevog zaključka. Ističe da većina o kojoj trojka priča nije tako stabilna, misleći na Marjanovića i Hodžić  te da je uvijek neizvjesno glasanje u Skupštini KS.

U dva navrata je SBB „spašavao“ trojku pa se postavlja pitanje da li je riječ o približavanju trojci i eventualno nekoj koaliciji u najavi. Tome u prilog idu i izjave predsjednika SBB-a Fahrudina Radončića o zajedničkom kandidatu za Predsjedništvo BiH računajući sve stranke trojke, ali i neke druge koje participiraju u vlasti u nekim drugim kantonima.

Marić za Patriju nije mogao potvrditi da je riječ o približavanju trojci, ali je iznio svoje viđenje politike u Kantonu Sarajevo.

„Svi koji tvrde da su za depolitizaciju lažu, jedan od ključnih motiva je podjela plijena u javnim poduzećima i institucijama“, precizira Marić te ističe kako se vrše smjene direktora, a zbog kršenja procedura sud ih vraća na pozicije.

Neka od spornih imenovanja Vlade KS pod lupom su i Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS. Dok Ured radi provjere na više frontova, čini se da rezultate prisvaja premijer Forto. Mogao bi Forto tako preuzeti odgovornost i za imenovanja kadrova na pojedine pozicije koje su morali zamijeniti upravo na inicijativu Ureda. No, o tome bi Forto ipak šutio.

Da li će odnose u trojci dodatno poljuljati proces kandidovanja za

Predsjedništvo BiH i jačanje pozicije pred izbore pokazat će se u narednim mjesecima. I dok iz SDP-a uvijek ističu dobre odnose s  partnerima u trojci, Konaković ipak koristi priliku za takmičenje.

Tako je istakao da će ako NIP i SDP budu imali svoje kandidate za Predsjedništvo to biti obračun unutar trojke ko zapravo ima najviše povjerenja građana.

S druge strane, svaki korak trojke SDA analizira i arhivira pa će iskoristiti kada krene izborna kampanja. SDA neće ići u rušenje ove vlade već će pokušati izvući maksimalnu korist na osnovu loših poteza aktuelne Vlade.

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *