Muk u Hrvatskoj, Zovko ima razloga za brigu, Zeleni su davno rekli STOP KONSTITUTIVNOSTI

Published On 28. September 2021. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

Piše: A. Čorbo-Zećo

Njemački socijaldemokrati (SPD) tijesno su pobijedili na nedjeljnim nacionalnim izborima, pokazali su prognozirani rezultati, i osvojili “jasan mandat” da vode vladu prvi put od 2005. godine i da okončaju 16 godina vladavine konzervativaca pod vodstvom Angele Merkel.

Njemačka je napravila potrebni zaokret u vrijeme kada diljem Evrope jača desnica, te se već izrađuju mnogobrojne analize kako će ovakav ishod rezultata u Njemačkoj utjecati na EU, a mi posebno šta će ovo značiti za Zapadni Balkan i Bosnu i Hercegovinu.

Ono što je značajnije kada je riječ o realpolitici je činjenica da bez Zelenih i Liberala neće moći biti formirana vlast.

Svjetske banke kažu da je formiranje koalicije još uvijek daleko od izvjesnog, dok ulagačima savjetuju da se pripreme za dva potencijalna rezultata – koaliciju SPD-a, Stranke zelenih i FDP-a ili tijesnu pobjedu Merkelinog centra – desne Kršćansko-demokratske unije, predvođene Arminom Laschetom, koja bi se vjerojatno morala udružiti sa Zelenima i FDP-om, za što je šansa mala.

Sve ovo ukazuje na dugoročno stvaranje koalicija, a BiH nema vremena za čekanje. U Hrvatskoj pomno prate situaciju, a vjerujem da je posebno zabrinuta Željana Zovko, hrvatska euro parlamentarka koja je ranije izražavala zabrinutost zbog “pritiska lijevo orijentiranih parlamentaraca” koje predvode Zeleni, a koji, kako je rekla, rade protiv Dejtonskog mirovnog sporazuma u BiH.

To se dešavalo u vrijeme kada Evropski parlament nije prihvatio amandmane hrvatskih parlamentaraca koji su insistirali da se u tekst Rezolucije na Izvještaj o napretku Bosne i Hercegovine u 2019. i 2020. godini uvrsti “konstitutivnost naroda u BiH”.

Da imaju razloga za još veću zabrinutost lako je iščitati i iz programa Zelenih s kojim su i nastupili na održanim izborima.

„Liberalizacija viznog režima za građane Kosova, kao sljedeći korak, neophodno je istovjetno kao i napredak u dijalogu Srbije i Kosova, otvaranje prvih poglavlja o pristupanju EU za Albaniju i Sjevernu Makedoniju ili stvaranje građanskog društva sa jednakim pravima za sve građane u Bosni i Hercegovini“, navode u programu.

Faktički ovo je znak da je došao i kraj nade za tzv. Etničko legitimno predstavljanje. Evidentno je da ni kroz vladavinu CDU-a ovakav model zagovaranja uređenja BiH nije mogao proći, a naročito sada u vrijeme promjene vlasti.

Ohrabruje i otvorena mogućnost da će za ministra vanjskih poslova Njemačke upravo biti neko iz Zelenih, a koji su se energično zalagali za izbacivanje konstitutivnosti iz Rezoluciji EU Parlamenta u BiH.

Adis Hasaković, marketing stručnjak uočio je da je poslana možda i najvažnija poruka Evropi – ekstremisti nisu dobrodošli.

„SPD je pobjednik, sa najvjerovatnije novom vladom, zajedno sa Zelenima koji bi trebali voditi vanjske poslove i koji Evropu ne posmatraju kroz ruske naočale. SPD će nastojati ublažiti sve veće socijalne razlike među ljudima. Vlada se neće moći sastaviti bez liberala (FDP), i to je dobra stvar, zbog privrednog razvoja. Ovaj put se može kazati da se radi o nekoj win – win – win situaciji. Svi dobijaju osim staromodnih konzervativaca koji misle da se svijet oko njih okreće, a ne obrnuto. Oni gube. Sve u svemu, bez konzervativaca, tj. desnog centra i desničara CDU/CSU (stranka visokog predstavnika), oni su ovaj put pali na ispitu sa najslabijim rezultatom od kada postoje“, napisao je Hasaković.

Svjetski politički tokovi idu na ruke probosanskim strankama u BIH koje zagovaraju građanski sistem uređenja. Sada moraju pronaći snagu za međusobna pomirenja i ujedinjenje koje bi se ogledalo u nekoj vrsti svebosanskog sabora o čemu mnogi intelektualci javno govore.

Tako je nedavno Muharem Cero, ekspert za državnu imovinu istakao da poraz koncepta sastavljene države može biti realiziran ukoliko oni koji to isto žele, a sebe doživljavaju probosanskim budu spremni svoje vlastoljublje, taštine, strahove i sujete podrediti zajedničkom cilju, bez potrebe odricanja svojih vlastitih političkih posebnosti.

Profesor Senadin Lavić, pak, ističe da mračna namjera etnopolitike da poništi pluralno društvo i uspostavi jednu istinu, jednu vjeru, jednog vođu vodi direktno u sumrak fašizma.

„Glavna oznaka balkanske etnopolitike jeste to da je ona kriminalna i fašistoidna, a to znači da ona po definiciji ruši vladavinu prava, kriterije izvrsnosti i moralno ljudsko držanje.

Ekspanzionistički agresivni nacionalizam iz Srbije i Hrvatske samo preko etnopolitike ili “sestrinskih prekograničnih političkih partija” (Z. Delić) može rovariti po Bosni i stalno podmetati priču o “ugroženosti”, “obespravljenosti”, “tamnom vilajetu”, “vođenju brige za svoj narod” i sličnim izumima antibosanskog projekta“, naveo je Lavić.

I dok prijatelji BiH jasno vide situaciju, nažalost, veliki broj ljudi u Bosni koji se bavi politikom ne razumije razorno djelovanje etnopolitike na bosansko društvo i njegove vrijednosti.

Možda ipak razvoj situacije krene drugim poljem, sada nakon dolaska Bidenove administracije i uspostave nove vlasti u Njemačkoj.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *