Bajtal: Dodik se boji pa zato napada, međuanrodna zajednica sve može zaustaviti preko noći

Published On 9. October 2021. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

SARAJEVO, (Patria) – Milorad Dodik se prividnom odbranom od sankcija brani od nezadovoljstva vlastitih građana, opozicije. Dodik posljednjih mjeseci napada, napada, napada. Ti napadi su izraz njegovog straha i lažnih nada da će ga spašavati Beograd i Moskva, analizira sociolog i psiholog Esad Bajtal

“Nisu njemu ni Amerikanci glavni problem to samo tako izgleda. Njegovo “nema te sile” treba prevesti na jedan domaći poznati slogan “malo morgen”. Veliki strašni Milošević u svoje vrijeme izgovara rečenicu: Malo morgen koja je bila jača od ovog “nema te sile” i bila je upućena Amerikancima i cijelom svijetu. I kako je prošao. A ovom pričom “nema te sile” pokušava privući da se zajedno bore protiv nečega vanjskog. On je zagrdio unutar entiteta, on je tu napravio probleme egzistencijalne, silne afere, ogromno nezadovoljstvo koje je naraslo i vidjelo se prije sedam dana u Banja Luci to je ono čega se on boji”, kaže On kaže kako i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić treba Dodika na domaćem političkom tržištu, pa pušta da on umjesto njega govori kao Šešelj umjesto Miloševića.

“Građani su srušili Miloševića i njegovu vlast. Nabusitost, otpor, prijetnje, pljuvanje, cinizam, psovanje, ponižavanje. Samo to znamo od Dodika. On se pokušava utrpati u srpsku historiju”, dodaje.

Na pitanje Senada Hadžifejzovića ko brani ovu državu profesor Bajtal kaže:

“Godinama tvrdim, nije problem što ovu zemlju napadaju jedni i drugi, jedni otvoreno drugi sofisticirano, iako u posljednje vrijeme i sve otvorenije, ključni problem je što je treći lažno brane. Ja kao građanin vidim da sam lažno branjen, da se ova zemlja lažno brani. Mi nekog dobro plaćamo da brani ovu zemlju”.

Bajtal kaže da je preko 50 posto ljudi u BiH na granici siromaštva.

“Osuđeni smo na dugo tiho umiranje, koje traje više od 30 godina, to je gore od smrtne presude. To je patnja. Ko ima pravo da to priredi ljudima. Ko ima pravo da nas stavi među tri najjadnije zemlje svijeta! BiH je bogata zemlja siromašnih građana! Naše siromaštvo je vještačko ono nam je nametnuto, opljačkani smo, oteto nam je. Državno se prelilo u privatne džepove”, kaže.

Tvrdi da se EU igra sa nama produžavanjem agonije, beznađa i cinizma što je neozbiljno.

“Ne mogu da vjerujem da Međunarodna zajednica ne vidi šta je ovdje i koliko opljačkano i odakle naše siromaštvo i odakle holivudski raskoš kod te manjine. Oni očito imaju svoj interes u toj igri i stvari će stajati ovako dok se njihov interes ne promijeni. Kad međunarodnoj zajednici bude odgovaralo da se stvari promijene, oni će ih promijeniti preko noći! I rat su zaustavili preko noći nakon toliko silovanja, masovnih zločina, svega. Zašto ga nisu spriječili? Večeras mogu zaustaviti ako hoće. Očito nekome u Evropi treba rat! Evropa je mirno gledala kako se sve ovo raspada u krvi i nasilju i kako se ruše evropski principi s kojima nas sad ta ista Evropa uslovljava”, ističe.

Dodaje da u BiH nema kritičke svijesti ni kritičku masu koja bi ustala protiv ovog svega.

“Demokratsska vlast treba da se stidi straha svojih građana, da se stidi apatije svojih građana. Pritisak se smanjuje jer se bježi od opasnosti. To je prirodni refleks čovjeka”, kaže Bajtal.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *