PET GODINA Okupljanje kod Filozofskog fakulteta i sjećanje na Selmu i Editu

Published On 10. October 2021. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

(Patria) – Prošlo je tačno pet godina kako je na pješačkom prelazu u centru Sarajeva nasilno ugašen život dvije studentice – Selme Agić i Edite Malkoč.

Selma je imala 21, a Edita 20 godina kada ih je automobilom udario Sanjin Sefić, ostavio ih da leže na cesti i pobjegao. Porodice i prijatelji danas će položiti cvijeće kod Filozofskog fakulteta u Sarajevu u čast tragično stradalih Edite i Selme.

Na današnji dan 2016. godine Edita i Selma prelazile su ulicu na raskrsnici kod Zemaljskog muzeja u večernjim satima. Sanjin Sefić ih je krećući se brzinom od gotovo 105 kilometara na sat i pritom prošavši kroz crveno svjetlo udario i pobjegao.

Porodice Agić iz Bugojna i Malkoč iz Bosanske Krupe zavio je u crno. Selma je preminula odmah, Edita na KUM-u Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Sefić je pobjegao u Srbiju gdje je uhapšen dva dana nakon nesreće. BiH je isporučen nakon dva mjeseca. Suđenje je trajalo četiri godine. Ročišta su odgađana nekoliko puta, ali je na kraju pravosnažno osuđen na 17 i po godina zatvora.

Njegovo hapšenje ispraćeno je nizom protesta i zahtjevima građana za oštrijim zakonima o saobraćaju s porukom da ovo nije bila nesreća beć ubistvo.

Okupljanje je zakazano danas kod Filozofskog fakulteta u Sarajevu s početkom u 12 sati.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *