RIJEČ STRUKE Spriječite bolesti prije nego što bude kasno

Published On 19. October 2021. | By saliha | Magazin

U većini razvijenih država preporuke WHO-a su imperativ i propisuju ”screening” testove jednom godišnje za sve kategorije stanovništva

 

Piše: Prof. dr. Reuf Karabeg

Mnoge bolesti mogu se spriječiti, mada postoje i one na koje ne možemo puno utjecati, a kod manjeg broja bolestiliječenje daje vrlo slabe rezultate. Zdravlje bi trebalo svima biti na prvom mjestu. Nažalost, većina ljudi shvati tu činjenicu tek kada se razboli.

Pravna regulativa

U većini razvijenih država preporuke Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) su imperativ i propisuju ”screening” testove jednom godišnje za sve kategorije stanovništva. Takva pravna regulativa kod nas ne postoji, osim kod određenih ugroženih grupa radnika.

Gastroskopiju (pregled želuca) treba uraditi kod bolesnika s tzv. simptomima alarma: gastrične tegobe (bol u trbuhu, žgaravica, nadimanje, itd.) kod svake osobe starosti iznad 40 godina, otežano gutanje koje se progresivno razvija, anemija nejasnog razloga, gubitak tjelesne težine nejasnog uzroka, hematemeza (povraćanje sadržaja izgleda taloga crne kafe) i melena (katranasta stolica) Kolonoskopiju (pregled debelog crijeva) moraju uraditi osobe u 30-tim godinama ukoliko postoji porodična sklonost. Što znači da je neko od porodice s genetskom vezom obolio od raka debelog crijeva.

Treba se uraditi i kod mlađih osoba ukoliko su bolovale od Kronove bolesti ili ulceroznog kolitisa.

Onkološki pregled

Poslije 40 godina starosti savjetuje se osobama koje primijete krv u stolici ili nagle promjene u stolici.

Ukoliko znamo da će svaka osma žena u toku života oboljeti od karcinoma dojki, prevencija dobiva na značaju, jer rano otkrivanje može dovesti do potpunoga izlječenja.

Dijagnostičke pretrage za pregled grudi podrazumijevaju ultrazvučne preglede, mamografiju i onkološki pregled. Ne treba zaboraviti samopregled, koji je izuzetno važan.

Najveća smrtnost

Da bi se bolest otkrila u ranom stadiju, što je najvažniji preduvjet za izlječenje, svaki čovjek, bez obzira na to koliko se osjećao zdravim, mora na godišnji kontrolni pregled. Kod žena najčešći karcinomi i najveća smrtnost dolazi od karcinoma dojke, karcinoma maternice i jajnika i karcinom debelog crijeva. Kod muškaraca je to karcinom pluća, karcinom debelog crijeva i karcinom prostate.

avaz.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *