KRŠENJE USTAVA I ZAKONA Rata biti neće, a hoće li biti ‘Bosna cijela iz dva dijela’?

Published On 10. November 2021. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

Piše: A. Čorbo-Zećo

Sve je izvjesnije da Gabriel Escobar američki izaslanik ne može riješiti Gordijev čvor problema u BiH. U ponedjeljak stiže Derek H. Chollet, savjetnik državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država za politička pitanja. On provodi specijalne diplomatske misije, po nalogu državnog sekretara SAD.

A BiH ne može biti specijalnija u ovom trenutku.

Niz sastanaka koji su iza nas, a koje je vodio Escobar dovode do zaključaka da Dejtonski mirovni sporazum u BiH svi poštuju i neće ga kršiti, prevedeno rata neće biti, ali drugi dio koji se tiče poštivanja zakona i ustava ove zemlje davno je pogažen i niko zbog toga ne odgovara.

A, valjda trebamo biti zadovoljni parolom da ‘rata neće biti’, ima li države diplomatiju očito ne zanima. Bosna cijela iz dva dijela, negdje smo u 1994. godini!

Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske (RS), donijela je ukaz, i zato ostala nekažnjena, a prema kojem u bh. entitetu ne važe izmjene Krivičnog zakona BiH, koje je donio bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, a kojima se krivično kažnjava negiranje genocida i drugih zločina.

I od tada je relaksirano metodama hibridnog rata krenulo samouvjerenije rušenje ustavnog poretka BiH, planiranog godinama. OHR i visoki predstavnik propustili su priliku presjeći u korijenu odvođenje BiH u neizvjesnost. Jer metodama specijalnog rata RS, potpomognut Beogradom, a ovi, pak, Rusijom, pod krinkom ‘mi nećemo rat’ uvode nas u koncept sastavljene države!

Pri tome Dodik krši i Ustav RS-a, jer su iz njega brisani svi amandmani koji omogućavaju postojanje vojske RS-a.
Ustav RS-a kada je riječ o odbrani precizira se jednim Članom i to 104 gdje se kaže ‘Pravo je i dužnost svih građana da brane i štite teritoriju i ustavni poredak Bosne i Hercegovine i Republike Srpske’.

I to je sve. Na sebi svojstven način autoru ovog teksta Dodik je potvrdio da za sad nemaju rješenje kako prevazići ovaj problem, ali će opet ustvrditi da imaju dobru energiju i da će istrajati.

„Ukinut ćemo i Vijeće naroda RS“, kazao je Dodik, vrlo mudro, jer zna da promjene Ustava RS na ovakav način ne mogu proći ovaj dom.

Upitna je i većina od 2/3 koliko mu treba u NSRS, ali ohrabren ‘promotorima mira’ iz svijeta Dodik lagano korača ka nekom kraju. Da li svom ili nečijem drugom u ovom momentu ne mogu reći ni najveći mislioci današnjeg svijeta.

Srbija i Hrvatska djeluju kao sinhronizovana mašinerija protiv Bosne i Hercegovine. Diplomatski i nediplomatski, javno i tajno udara se na temelje bosanske državnosti i njenog suvereniteta. Ali, rata neće biti, poručit će nam Escobar, a vrlo vjerovatno i Chollet.

U svemu se vješto koristi i medijski rat, dovoljno je čuti pitanja upućena Dodiku gdje mu se ‘usputno’ nabraja podrška svih zemalja i njihovih predstavnika koji mu daju podršku. No, posljednji slučaj izvještavanja Vučićevog tabloida Informera o Viškovićevom bahatom komentaru kada je Escobara poslao po ćevape, ulilo je tračak nade da je srbijanski predsjednik na blic shvatio da situacija u BiH nije samo predizborna kampanja, a da se sve preliva i u Srbiju. Jer neke veze nikada ne prestaju. Što bi dr. Kenan Crnkić rekao ‘Pazi kojeg vuka hraniš’. A ovog su hranili svi od međunarodne zajednice, Srbije, Hrvatske, Rusije, a sada su apetiti porasli i nazad više nema.

Da li je to shvatio i Escobar. Jer BiH nije samo potrebno obećanje da rata neće biti, potrebni su nam poštivanje ljudskog dostojanstva, slobode i jednakosti, nacionalna ravnopravnost, demokratske institucije, vladavina prava, socijalna pravda, pluralističko društvo koje će garantovati  zaštitu ljudskih sloboda i prava, sve ono što trenutno nemamo.

Dobili bismo to dosljednom primjenom ustava i zakona ili odlučnijom borbom onih koji garantuju Dejtonski mirovni sporazum i njihovim diplomatama.

To svakako uključuje sankcije, pa je možda neophodno sačekati samit ministara vanjskih poslova EU zakazanog za 15. novembar, a na čijem se dnevnom redu pomno radi.

Do tada Tužilaštvo BiH trebalo bi raditi punom parom, ali to ne čine. Samo je otišla Gordana, a došao je Milanko!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *