Opet burno na sjednici OV Hadžići : Za plaće administraticvima  povećanje od čak 460.000 KM

Published On 12. November 2021. | By saliha | Aktuelnosti, Izdvojene vijesti, Multimedija Sve, Vijesti

Opozicija ogorčena, tražili  da se ta stavka briše. Mujanović: Kada sam govorio o povećenja administracije , zapošljavanju stranačkih poslušnika  ublehaši su me pokušali demantovati.Sada se vid da sam bio u pravu. 

Većinom glasova na  sjednici Općinskog vijeća Usvojen je  Nacrt Budžeta  općine Hadžići za 2022. godinu u iznosu od  12.941.200 KM, što je  manje   u odnosu na ovogodišnji.

Jedan od razloga tome je što se u narednoj godini  , kako je istakao Eldar Proha , pomoćnik Općinskog načelnika,  planira  manja proda  zemljišta.

Raste administracije

Ono  što  vijećnike posebno  bode  u oči je   da su u Budžetu za narednu godinu planirali povećanje plaće zaposlenim u općinskoj administraciji   za čak  460.000 KM. Umjesto dosadašnjih 2.906,079,00, načelnik općine Hamdo Ejubović predložio je za  plaće iznos poveća na   3.366,312,00 KM. U obrazloženju Eldara  Prohe,  pomoćnika Općinskog načelnika se kaže da su već raspisani konkursi na prijem novih službenika. Iako  nikada do sada nije bila veća administracija kao  za vrijeme mandata sadašnjeg načelnika Hamde Ejubovića.

-Kada smo na ranijim sjednicama Općinskog vijeća  javno govorili o nepotrebnoj gomilanju administracije u općinskom organu upravu, da se čak radi na primanju novih činovnika, stranačkih poslušnika,  nadležni u općini Hadžići pričali   su nam ublehe.Ovo danas, na žalost,  govori da smo bili u pravu.  Nema čovjek riječi da iskaže   čuđenje za ovakav  postupak,  kazao je vijećnik Admir Mujanović.

Drugi vijećnici bili su još oštriji od Mujanovića.

– Dodatnih 460.000  maraka za  povećanje administracije  je ogromna cifra, da čovjek ne povjeruj .Predlažemo da se  umjesto povećanje nadnade za administraciju ta sredstva usmjera za pomoć mladima. Da finansiramo njihove projekte o zapošljavanju , otvaranju firmi, i druge  potrebe.Nije mi jasno kako su mogli  u ovakvoj teškoj ekonomskoj situaciji  ovo napisati,  kazao je  Almir Kardaš, vijećnik Naroda i pravde.

Građani ogorčeni

Odluka vijećnika da se  većinom glasova u Nacrtu budžeta  usvoji stavka o povećanju plaća administrativaca na  još  oko pola miliona maraka  danas je bila glavna tema rasprave  među građanima.

-Ovo sve kazuje  o njihovom radu.Na svim nivoima vlasti govori se o smanjenju administracije, a stalno se povećava.Nigdje nisu veća primanja kao u državnim ustanovama. Nemožemo vjerovati da su za plaće predvidjeli još  dodatnih 460.000 KM. To je gotovo pola miliona. To je sramota.Kako ih nije  stid s takvom cifrom izaći među građane.Imaju većinu u Općinskom vijeća, i ovo će, na žalost, biti i usvojeno , bez obzira šta se reklo prilikom javne rasprave, koja će, kao što se pokazalo ranijih godina, biti samo formalnost.Primiti će stranačke aktiviste kojima su obećali  radna mjesta, kaže grupa ogorčenih .

Drugi su se opkladili da znaju imena novih stranačkih poslušnika u općinskoj administraciji.

Načelniku plata gradonačelnika

Prije nekoliko godina,  načelnik je također na sjednici Općinskog vijeća, zahvaljući „preletačima „ , sebi povećao plaću  i   njegov koeficijent  je   u rangu   gradonačelnika. Tom prilikom znatno  su  povećane plaće  i njegovim  pomoćnicima.

Ovim priliko i vijećnici su dobro hajrovali, dobacivali su drugi prilikom rasprave.

Nova parcelacije

Da će se i naredne godine u Hadžićima raditi na prodaji zemljišta govori i činjenica da je na sjednici Općinsog vijeća većinom glasova usvojena odluka o Plani parcelacije stambenog naselja „ Lokve „ Hadžići i Nacrt odluke o provođenju plana parcelacije.

Bilo je predviđeno da se razmatra prijedlog o planu parcelacije „Mokrine“, ali je taj prijedlog povučen na sjednici Općinskog vijeća.

Nezavisni vijećnici

Admir Mujanović i Aldin Horman  obavjestili su vijeća o napuštaju stanku  NB i da će ubuduće djelovati kao nezavisni vijećnici. Stranku za BiH  napustio je  Mujo Ibrica , koji će također ubuduće djelovati kao nezavisni vijećnik.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *