KORISNO Namirnice koje smanjuju rizik od dijabetesa 2

Published On 14. November 2021. | By saliha | Magazin

Naučnici s univerziteta Alberta u Kanadi i medicinskog univerziteta u Iranu objavili su rezultate studije u magazinu „Nutrition Journal“

Kada govorimo o dijabetesu, obično je to u kontekstu dijeta i namirnica koje treba jesti. No nova studija otkriva da postoji potpuno druga kategorija namirnica koje mogu igrati veliku ulogu u razvoju dijabetesa.

Poseban efekt

Naučnici s univerziteta Alberta u Kanadi i medicinskog univerziteta u Iranu objavili su rezultate studije u magazinu „Nutrition Journal“. Tim specijaliziranih dijetetičara, endokrinologa i stručnjaka za nauku o hrani istražili su kako to mliječni proizvodi mogu biti povezani s razvojem dijabetesa, koji je često potaknut lošom prehranom.

Kroz godine su pratili prehrambene navike 639 osoba kojima je dijagnosticiran predijabetes. Devet godina nakon početka studije su izmjerili u koliko se slučajeva kod ovih pacijenta razvio dijabetes tip 2, a to je iznosilo oko 25 posto.

Autori studije kažu kako, kada se podaci uporede s učesnicima koji su redovno uzimali mliječne proizvode, on koji su ih unosili manje (za oko 50 posto) imaju veći rizik od razvoja dijabetesa. Čini se i da faktor masnoće ima posebne efekte…

Naučnici su objavili kako je povećana konzumacija mliječnih proizvoda koji imaju manji udio masnoće povezana sa smanjenim rizikom za razvojem dijabetesa tip 2, ako se uporedi s razinom konzumacije koja se nije promijenila s vremenom. Mlijeko i jogurt s malo masnoće čini se imaju najveći utjecaj.

Povećana konzumacija

Posebno se to odnosi na ispitanike koji su povećali konzumaciju ovakvih namirnica, tu se rizik smanjuje za čak 43 posto. Povećan unos jogurta s malo masnoća i potpuno smanjen unos jogurta s puno masnoća su vodili do 27 posto manjeg rizika od razvoja ove bolesti.

Punomasni sir

Naučnici su pratili i što se događa kada se konzumira punomasni sir umjesto mlijeka s malo masnoće. Dokazali su da se rizik povećava za 66 posto, a kada se jogurt s malo masnoća zamjeni ovakvim sirom, rizik je čak 47 posto veći za razvojem dijabetesa. Moguć je razlog to, navode autori, što kada se unos mliječnih proizvoda s malo masnoća poveća, on može biti zamjena za konzumaciju puno nezdravih namirnica, pa tako jedan jogurt u kojeg ste dodali voća, može biti zamjena za sladoled.

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *