NA DNEVNOM REDU BIH Ministri vanjskih poslova EU danas o uvođenju sankcija političarima iz RS-a

Published On 15. November 2021. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

U pripremljenom dokumentu se ocjenjuje da je politička situacija na zapadnom Balkanu u posljednjih par mjeseci “sve izazovnija”

Ministri vanjskih poslova zemalja članica Evropske unije će na sastanku koji će biti održan danas raspravljati o prilikama na zapadnom Balkanu, sa posebnim fokusom na Bosnu i Hercegovinu i odnosima između Srbije i Kosova.

Iako neće biti usvojeni zaključci oko regiona, ministri ċe raspravljati oko ideja koje je pripremio kabinet visokog EU predstavnika za zajedničku vanjsku politiku i sigurnost, Žozep Borelj (Josep Borell) a koja ima za cilj da se ojača prisustvo i angažovanje evropskih insitucija u regionu, podsjeća RSE.

U pripremljenom dokumentu se ocjenjuje da je politička situacija na zapadnom Balkanu u posljednjih par mjeseci “sve izazovnija”.

 

Široka rasprava

Šef evropske diplomatije najavljuje u dokumentu jačanje političkog angažovanja u regionu i s tim u vezi se u dokumentu spominje učestale poste raznih ministara inostranih poslova iz držaava EU, obaveštavanje zemalja regiona oko diskusija koje se vode na nivou EU te da ċe se Borelj sastati sa liderima regiona nakon rasprave koja ċe biti održana danas.

Prema saznanjima RSE, Njemačka je insistirala da Bosna i Hercegovina bude glavni fokus na raspravi. Diplomatski izvori su potvrdili da je iz Berlina najavljeno da bi šef njemačke diplomatije spomenuo mogućnost sankcija protiv politčara u bh. entitetu Republici Srpskoj koji izjavama i akcijama ugrožavaju Dejtonski sporazum.

Međutim, kako je objašnjeno za RSE, pitanje sankcija je veoma kompleksno i zahtijeva široku raspravu unutar EU te konsenzus među državama članicama, stoga se na sastanku 15. novembra ne mogu očekivati odluke osim takozvanog „opipavanja terena” kako bi Brisel mogao reagovati ako Milorad Dodik, član predsjedništva BiH, nastavi sa akcijama.

Očuvati stabilnost BiH

Na papiru koji je izradio Boreljov kabinet se ocjenjuje da se politička situacija u BiH naglo pogoršala od ljeta.

– Neprihvatljiva, huškačka retorika koja dovodi u pitanje teritorijalni integritet, jedinstvo i suverenitet zemlje doprinela je povećanju tenzija na terenu”, ističe se u dokumentu te dodaje da su državne institucije sada „efektivno blokirane”.

U dokumentu šefova diplomatija zemalja članica EU se navodi da treba učiniti sve kako bi se očuvala stabilnost BiH.

– Prije svega, hitno je potrebno stvoriti odgovarajući prostor za rješenje zasnovano na dijalogu kako bi BiH napredovala na svom evropskom putu”, navodi se u dokumentu, te dodaje da je neophodno nastaviti zajedničke napore na nivou EU i SAD, jer je bliska koordinacija veoma važna.

Avaz.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *