Otvorio javnu kuhinju, neku od  socijalne  pomoći prima oko 5.000 građana, plata načelniku Ejubovića  u  rangu gradonačelnika, za plaće administrativcima povećanje od čak 460.000 KM…

Published On 16. November 2021. | By saliha | Aktuelnosti, Izdvojene vijesti, Multimedija Sve, Vijesti

Jedno se govori drugo radi, za rubriku „Vjerovali ili ne“. Kažu, smanjivati će mo  administraciju, a ona se  povećava.

Koeficijent za plaću načelnika Hadžića  Hamde Ejubovića   u rangu  je gradonačelnika.Još ranije  povećao je i plaće  svojim pomoćnicima. Po  Nacrtu budžeta za 2022. godinu  plate administrativcima biće  povećane  za 460.233 KM , ili  115,84 odsto.

Na posljednjoj sjednici OV-a  vijećnici SDA  i „preletači“ nisu prihvatili ni jednu od 33 inicijative  mada sve one govore  o poboljšanju života građana. Čak nije prihvaćena ni  incijativu dr. Anele Šehić – Lihovac, da se pored gradskog vrše kontrola seoskih vodovoda, kako nebi dolazilo do epidemije, kao ovog ljeta u naselju Smucka

Jedni  se rabacuju, drugi preživljavaju

Dok  jedni jedva preživljavaju, sastavljaju kraj s krajem , prose da bi kupili hljeb  i lijekove,  u općini Hadžići još jednom vladajuća SDA i „preletači“ velikim iznosom  za plaće počastili   su  preglomaznu administraciju.

Umjesto dosadašnjih 2.906,079,00, načelnik općine Hamdo Ejubović predložio je da se njegovim administrativcima  iznos za plaće u narednom Budžetu   poveća  na   3.366,312,00 KM, što je za 460.233 KM , ili  115,84 odsto više.

Iako u općini Hadžići  nikada   nije bilo više  činovnika kao danas. Iako je nakon rata zgrada općine izgrađena  za sprat više , postala je tijesna za preglomaznu administraciju.Danas u općini imaju daleko više zaposlenih nego prije rata zajedno sa Sudom, Narodom i Teritorijalnom odbranom, Poreznom upravom…, koji su tada bili u sastavu općine.

Obmana

Kada su mediji pisali  o novom zapošljavanju u općini Hadžići,  načelnik Ejubović  govorio da je to laž pojedinaca, njegovih protivnika, da to ništa nije tačno, da on radi na smanjenju administracije.

-I ovo je još jedan dokaz da smo bili u pravu, da su lagali, pričali  nam ublehe, kazao je vijećnik Admir Mujanović.

Prije nekoliko godina,  načelnik je također na sjednici Općinskog vijeća, zahvaljući „preletačima „ , sebi povećao plaću  i   njegov koeficijent  je   u rangu   gradonačelnika. Tom prilikom znatno  su  povećane plaće  i njegovim  pomoćnicima.

Bez stida i srama, ko zna po koji put, većina u Općinskom vijeću  i ovog puta pokazali  su svoje pravo lice.  Još jednom  dokazali da su prevarili svoje građane, glasače , kada su kazali da će, iako su iz opozicije prešli u vlast, koja sada zbog njih ima većinu  u Općinskom vijeću, raditi za narod.A kako rade vidjelo se i na posljednjoj  sjednici Općinskog vijeća.

Zašto nije prihvaćena ni jedna od 33 inicijative?

Vijećnici  SDA i „preletači“ nisu prihvatili ni jednu od 33 incijative za poboljšanje života građana. Čak ni incijativu doktorice Anela Šehć- Lihovac , ( NiP ) koja je nakon trovanja više od 200 građana vodom ovog ljeta u naselju Smucka zatražila da nadležni u općini Hadžići , pored gradskog vrše kontrolu i  seoskih vodovoda, kako se nebi dešavale slične epidemije.

Istakla je  da se u avgustru u naselju Smucka desila epidemija enterokolitisa, a iz  uzetih uzoraka vode iz seoskog vodovoda pronađene su crijevne patogene bakterije.

– Smatramo da je snadbjevanje pitkom vodom prevažno pitanje, a posebno u pogledu javnog zdravstva da bi se prepustilo njeno upravljanje nestručnim  osobama i bez ikakve sanitarske i higijenske kontrole.Zbog toga podnosimo incijtivu da općina putem svojih službi  ( civilne zaštite i služba za inspkcijski nadzor) u dogovoru sa mjesnim zajednicama uključi u sanitarni nadzor vode, kaže se između ostalog u incijativi doktorice  Anela Šehć- Lihovac , koja na žalost od strane SDA i „prelatača“  nije dobila podršku.

Jedno govore, drugo rade

I ovog puta opozicija je  protestovala. Kazali su da su položili zakletvu da će raditi u skladu zakona, za narod, da  su  kao vijećnici samo prenosili  opravdane   incjative građana  i tražili  mjere za poboljšanje života.

Istakli su da ovo što se radi  nije primjereno sadašnjoj situciji. Iako se  na svim novoima vlasti govori o smanjenju administracije , racionalnom trošenju, da se tih gotovo pola miliona za plaće administrativcima treba usmjeriti u druge manjene. Međutim, odlučila je  većina, taj jedan glas,koji vlast ima   zahvaljujuć „ preletačima“

Iako bi po volji građana, da nije bilo „preletača“, opozicija danas imala  većinu u Općinskom vijeću.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *