Konaković o diplomi Sebije Izetbegović: Tužilaštvo KS odugovlači s provjerom

Published On 17. November 2021. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

SARAJEVO, (Patria) – Elmedin Konaković, zastupnik u Skupštini KS u okviru tačke zastupnička pitanja i inicijative postavio je dva pitanja Tužilaštvu KS odnosno glavnoj tužiteljici Sabini Sarajlija.

„Prošlo je više od pet mjeseci od inicijative da uradite nešto konkretno po pitanju ubistva Amara Kapidžića. U međuvremenu smo dobili informacije koje ukazuju na ogromne propuste u istrazi. Podsjećamo vas na neke detalje. Samoubistvo je jedan od počinilaca izvršio tako što je pucao sebi u glavu dva puta. Svjedoci su tokom suđenja govorili o četvorici počinilaca, a sudilo se samo trojici. Svjedok je tokom suđenja tvrdio da u sali nema vozača koji je upravljao vozilom. Vaši stavovi kako se izvršna i zakondavna vlast ne treba baviti konkretnim predmetima je ispravan ali u zemljama koje imaju neovisno pravosuđe. Da smo mi posmatrali vaš rad i rad vaše prethodnice neki bi slučajevi dosad bili zaboravljeni, a počinioci bi spavali mirno. Tražim hitne odgovore“, kazao je Konaković.

On je dodao da će zatražiti parlamentarni nadzor i formiranje nove komisije za nadzor.

Drugo pitanje odnosilo se na provjeru diplome Sebije Izetbegović, direktorice KCUS-a i profesorice na Medicinskom fakultetu UNSA odnosno da Tužilaštvo KS obavijesti Skupštinu KS o poduzetim aktivnostima u predmetu provjere diplome.

„Prošlo je više od dva mjeseca od inicijative koju je Skupština usvojila i zatražila da se uključite u provjere. Do danas od vas nemamo odgovor. Kako nije riječ o procesu koji zahtijeva posebne istražne radnje smatramo da ste dosad to morali dostaviti. Predmet nije komplikovan, odugovlačenje je suspektno i još jednom ukazuje na moguće uplitanje politike u rad Tužilaštvo kojim rukovodite, a čemu smo nekoliko puta svjedočii“, kazao je Konaković.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *