Izdaja države servirana, stranci zovu za stol

Published On 30. November 2021. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

SARAJEVO, (Patria) – Američki predstavnik za reformu Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini Matthew Palmer i izvršna direktorica Evropske službe za vanjske poslove (EEAS) za Zapadnu Evropu, Zapadni Balkan i Tursku Angelina Eichhorst stigli su u Bosnu i Hercegovinu gdje će danas otpočeti novu rundu razgovora sa domaćim političkim akterima.

Prethodni razgovori koji su vođeni posljednjih mjeseci nisu dali nikakvog rezultata, a ne treba sumnjati u to da će i ovog puta fokus razgovora biti usmjeren u pravcu iznalaženja modaliteta po kojem bi se prihvatio HDZ-ov rasistički prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH i takozvano legitimno predstavljanje naroda kroz produbljivanje etničke diskriminacije u izbornom sistemu BiH. Nije tajna da je izvršna direktorica Evropske službe za vanjske poslove (EEAS) za Zapadnu Evropu, Zapadni Balkan i Tursku Angelina Eichhorst potpuno na liniji HDZ-ovih rasističkih izbornih principa, te da se iza zatvorenih vrata zalaže za formiranje tri etničke izborne jedinice u BiH i dvije etničke izborne jedinice u FBiH, što uveliko objašnjava njenu bliskost sa Željanom Zovko, HDZ-ovom zastupnicom u EU parlamentu poznatoj po rasističkim i šovinističkim ispadima prema muslimanima. Angelina Eichhorst također je u milosti Mađara Olivera Varheljija, evropskog komesara za proširenje, koji je direktno nadređen šefu Delegacije EU u BiH Johannu Sattleru.

Po završetku prošle runde razgovora koja je završila neuspješno, prema saznanjima Patrije, Matthew Palmer bio je iznenađen tvrdim stavovima stranačkih lidera koji nisu odstupali od svojih početnih stavova, a u svemu je pronašao krivca i to u liku i djelu šefa Delegacije Evropske unije u Sarajevu Johanna Sattlera. Kako su otkrili naši izvori Palmer je kritikovao Sattlera jer je navodno imao čvrsta uvjerenja da će se ipak na kraju popustiti Draganu Čoviću, lideru HDZ-a. Patria ekskluzivno saznaje da je model izmjena Izbornog zakona BiH već prije nekoliko mjeseci izrađen na relaciji Dragan Čović – Fahrudin Radončić – Delegacija EU u BiH, te da je u tom smislu, međunarodnim zvaničnicima, putem sporednih diplomatskih kanala predstavljen kao najlakša moguća opcija, po kojoj će biti uvaženi zahtjevi HDZ-a, što objašnjava pregalničko zalaganje lidera SBB-a za HDZ-ovo takozvano legitimno predstavljanje i njegovo lobiranje u SDA i SDP-u s ciljem da se pod pritiskom međunarodnih zvaničnika izađe u susret zahtjevima HDZ-a.

Također, kako Patria saznaje ovaj prijedlog nije naišao na razumijevanje u pomenutim strankama, ali se i dalje vrši snažan pritisak od osovine Čović – Radončić i Sattler na pomenute aktere. Izdaja države kroz prihvatanje HDZ-ovih prijedloga je servirana. Stranci zovu na stol, na potpis.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *