Ubice sporta su i ubice države

Published On 2. April 2022. | By saliha | Aktuelnosti, Sport, Vijesti

Piše: Ernad Metaj

Sad će skoro četiri godine kada sam zbog stanja u  rukometu uporedio BiH sa feudom koji samo pogoduje političkim elitama. Sada mogu reći da je skoro zaokružen jedan sportski ciklus, a malo toga se promijenilo ne samo u rukometu. Stanje u sportu, čast izuzecima, koji su tu da potvrde pravilo i dalje najviše podsjeća na „ubistvo s predumišljajem“. Ubijanjem sporta pojedinci godinama žele iskopati i grob za BiH, a jedina prepreka do sada im je bio „bosanski inat“ koji proradi kada je najteže.

Iz inata rukometaši BiH su otišli na EURO. Iz inata je stasala ženska košarkaška reprezentacija koja je trenutno ostala jedina nada u kolektivnom sportu da ipak sve nije gotovo. Ne predaje se ni veličanstvena plivačica Lana Pudar koju bi politika najradije kao i državu ostavila na „suhom“. Časni pojedinci nam još daju osjećaj da smo živi i da ćemo se imati čemu radovati, ali i oni su samo ljudi, kad tad ostat će bez daha jer ih društvo zaraženo čekanjem koje ga trajno parališe ne može pratiti i podržati.

Dobar primjer za to je ljubimac nogometnih fanova u BiH i neželjeni selektor državnih neprijatelja u NSBiH Sergej Barbarez. Ovih dana je  napisao samo jednu riječ. Tačka! Ne može zdrav razum pod ruku s onim što se radi u bh. nogometu. Kao što predsjednik SNSD –a Milorad Dodik čini sve da državu prikaže nemogućom čini se da i njegov prijatelj Vico Zeljković sa odabranom bratijom želi ogaditi nogomet svakome u BiH.

Iz NSBiH traže strpljenje za selektora A tim bez rezultata. Tačno je da se ekipe ne stvaraju preko noći, ali se to ne radi ni dovođenjem napadača u juniorsku selekciju koji ne igra i ne daje golove za svoj tim. Prošla su vremena kada smo se prema riječima Safeta Sušića, iz ove perspektive neopravdano osporavanog selektora, mogli nositi sa Hrvatskom i biti bolji od Srbije. Gdje je nogomet danas pokazuje „šestica“ koju su kadeti BiH primili protiv Belgije. Fudbal više neće niko da gleda u BiH.

Vratimo se rukometu. Selektora koji je podigao reprezentaciju otjerala je bahatost rukovodstva RS BiH. EURO se neće ponoviti jer se sve srušilo kao kula od karata. U rukometu nevažna Grčka postala je prejaka za BiH. Domaća liga postala je nezanimljiva, baš kao i košarkaška.

Bojim se za žensku košarkašku reprezentaciju u kojoj jedna crnkinja više voli BiH od njenih političara. Ta ekipa, koja je oduševila svijet, koja je sušta suprotnost nacionalizmu u BiH i rasizmu u svijetu sljedeća je meta.

Davno je reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović, ukazao na nespremnost političkih elita da se od BiH napravi funkcionalna država, društvo koje će biti zdravo. Precizniji je bio sada već bivši nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić.

–    Umjesto sporta inovacije i rekreacije, uvukli su se poroci alkohola, droge, besposličarenja i kriminala. Sve nas ovo tjera na zaključak da je ovo zemlja nazatka, a ne napretka”, poručio je u jednoj od svojih božićnih poruka.

Ako se ubije sport, ubiće se i država. Uništit će je oni koji ne rade svoj posao, a dovoljno su bogati da mogu pijani i drogirani besposličariti. Njima ne treba državna reprezentacija koja će nastupati na velikim takmičenjima. Ne treba im ništa što bi ne daj bože moglo zbližiti ljude u BiH zatrovane nacionalizmom. Zbog njih se plašim sporta kao sredstva manipulacije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *