Delegacija EU nije upoznata o novim pregovorima: Plenković u Briselu priča o ‘približenim stavovima’

Published On 3. April 2022. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

(Patria) – Tokom dana u javnosti su se pojavile glasine da bi u narednih desetak dana u Briselu mogao biti održan još jedan krug pregovora o izmjenama Izbornog zakona BiH.

Navodno, u Briselu bi se uz medijaciju najviših zvaničnika trebalo razgovarati o izbornom modelu po principima o kojima se pregovaralo u Sarajevu, te paketu integriteta koji pretpostavlja tehničke izmjene zakona.  Podsjećamo, principi o kojima se pregovaralo u Sarajevu nisu zadovoljili provođenje presuda Evropskog suda za prava niti Mišljenje Evropske komisije na koje je Evropsko vijeće u svojim posljednjim zaključcima skrenulo pažnju.

Međutim, kako iz više izvora saznaje Novinska agencija Patria, u Delegaciji Evropske unije u Bosni i Hercegovini uopće nisu poznate informacije o skorijim pregovorima, te se vjerovatno radi o nagađanjima koje su više izraz želja zvaničnog Zagreba, negoli o saznanjima koja upućuju na otvaranje nove runde razgovora.

Istina, nova runda razgovora nije u potpunosti isključena, s obzirom da zvanični Zagreb, a posebno premijer Hrvatske Andrej Plenković snažno lobiraju za novu rundu razgovora, dok paralelno čine diplomatske napore u cilju odgađanja oktobarskih izbora u BiH, o čemu je već pisao austrijski list Der Standard.

Također, prema saznanjima Patrije, premijer Hrvatske Andrej Plenković, u briselskim krugovima širi neutemeljene glasine o tome kako su pozicije oko izmjena Izbornog zakona BiH u samoj BiH veoma približene (što dakako nije slučaj) a sve u cilju kako bi izdejstvovao otvaranje još jedne runde razgovora oko ograničene izmjene Ustava i Izbornog zakona BiH, koja bi prema Plenkovićevom viđenju, morala rezultirati usvajanjem izmjena Izbornog zakona BiH, koje bi bile u suprotnosti sa presudama iz Strazbura, Mišljenju EK i zaključcima Evropskog vijeća.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *